Vijesti 05.02.2016.

Roditelji u panici: Osnovna škola u Banjaluci upozorava na sumnjive osobe oko škola

ČITANJE: 2 minute
skola bl
Na ulazu u Osnovnu školu “Ivan Goran Kovačić” u Lazarevu istaknuto je pisano upozorenje roditeljima da djecu upozore da ne razgovaraju sa nepoznatim ljudima, kao i savjet da dovode djecu ili da mališani idu u grupama do ove obrazovne ustanove, što je zabrinulo roditelje.

-Oko škola u gradu se pojavljuju nepoznata lica koja se obraćaju djeci. Upozorite djecu da ne razgovaraju i ne ostvaruju kontakt s njima, a naročito da ne pristaju poći s njima- pročitao nam je jedan roditelj.

Milenko Savičić, direktor škole, u petak je pojasnio da su takvo upozorenje stavili prevencije radi.

-Nakon događaja kada je nepoznati muškarac napao učenicu petog razreda Osnovne škole ‘Jovan Cvijić’ odlučili smo roditelje upozoriti da svakakvi ljudi hodaju gradom, a u našu školu ipak idu maloljetna djeca, te ovaj potez s upozorenjem je samo zbog toga- rekao je Savičić.

On je istakao da od početka drugog polugodišta imaju i policajca koji dežura, te da do sada nisu imali problema i da nisu primijetili nepoznate ljude u njihovom školskom dvorištu, ali su upozorenje stavili preventivno.

I druge škole traže način da na još viši nivo dignu bezbjednost učenika, pa neke razmatraju plaćanje privatnih čuvara, te video-nadzore.

-Zbog događaja koji su se prethodnih mjeseci dešavali u nekoliko škola, a pritom ugrozili bezbjednost učenika, Savjet roditelja je odlučio sprovesti anketu koja će dati jasne pokazatelje da li roditelji žele dodatno obezbijediti školu i školsko igralište, a ovih dana bi rezultati ankete trebalo da budu poznati- kazala je Branislava Pejašinović, direktorka OŠ “Branko Ćopić”.

Željka Opačić, direktorka OŠ “Ivo Andrić”, istakla je da su u njihovoj školi od 1. decembra povećane mjere bezbjednosti te dežurstva svih nastavnika i tehničkog osoblja za vrijeme velikog odmora.

Oliver Blagojević, predsjednik Savjeta roditelja OŠ “Zmaj Jova Jovanović”, istakao je da su u njihovoj školi pokrenuli anketu da se vidi koliko je roditelja zainteresovano da se u školskom dvorištu dodatno obezbijedi video-nadzor, kao i to da policajci dežuraju ispred svake škole.

(NN)