Vijesti 21.08.2016.

Roditelji u Srpskoj zabrinuti: Manjak vakcina protiv hepatisa B za bebe

ČITANJE: 2 minute

Domovi zdravlja u RS nemaju dovoljno vakcina protiv hepatitisa B koje su obavezne za bebe do šest mjeseci starosti.

Jedna majka je ispričala da se uspaničila kada joj je pedijatar u savjetovalištu za djecu rekao da trenutno nedostaje ovih vakcina.

– Odvela sam dijete da primi redovnu vakcinu i rekli su mi da nema vakcine protiv hepatitisa B, koju moja beba treba da primi za mjesec dana. Doktori se nadaju da će brzo stići, ali s obzirom na dosadašnje probleme kod nas sa vakcinama za djecu zabrinula sam se. Nije mi jasno kako mogu tako neodgovorno da se ponašaju prema pacijentima, posebno djeci – kaže Banjalučanka Tanja Nešković.

+

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da je glavni razlog nestašice vakcina protiv hepatitisa B kašnjenje isporuke od strane dobavljača.

– Vakcina je uvezena prošle sedmice i trenutno je na atestu u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH – kaže Miodrag Marjanović, direktor Instituta.

On tvrdi da je u međuvremenu Institut učinio sve da obezbjedi određenu količnu vakcina koje su dostavljene domovima zdravlja, a kojе će biti dovoljnе dok se atest ne završi.

U Agenciji za lijekove kažu da odgovornost nije na njima jer su zahtjev za kontrolu kvaliteta dobili prije par dana.

– Kontrola traje 60 dana i čim bude gotova vakcine će stići do domova zdravlja – rekli su u Agenciji.

Vakcina protiv hepatitisa B daje se djeci po rođenju, zatim sa navršenih dva i šest mjeseci u okviru obaveznog programa imunizacije djece.

Pedijatar Branislav Lolić kaže da je redovno vakcinisanje neophodno, ali da se u ovom slučaju može tolerisati oko mjesec dana kašnjenja.

– Riječ je o privremenom kašnjenju pa roditelji nemaju razloga za brigu – ističe Lolić.

Dodaje da navedena vakcina bitna na duge staze za podizanje imuniteta.

– Vakcina protiv hepatitisa B sprečava moguće infekcije koje mogu da se dese kada se daje krv, u odraslom dobu, a posebno je značajno da su je, kao djeca primili oni koji će se baviti medicinom – objašnjava doktor Lolić.

Tri odsto populacije zaraženo

Hepatitis B je uzrokovan jednom od vrsta virusa hepatitisa, a procjene su da je više od tri odsto svetske populacije zaraženo bar jednom od vrsta, većina bez svjesnog znanja o tome.

Može biti akutni ili hronični.

(Euroblic)