Vijesti 17.07.2020.

Roditelji već krenuli u nabavku udžbenika za školarce

ČITANJE: 2 minute

Iako je do početka nove školske godine ostalo još mjesec i po, roditelji širom Srpske, kako bi izbjegli velike gužve ali i nepredvidljivu epidemilošku situaciju zbog virusa korona, već uveliko nabavljaju udžbenike i ostali pribor.

Većina udžbenika za osnovce već su na policama knjižara, a kada je u pitanju srednja škola uglavnom se mogu naći oni za gimnazijalce, dok će knjige za stručne škole u ponudi biti nešto kasnije, piše Glas Srpske.

Iz knjižare “Minutica” navode da u ponudi imaju većinu udžbenika, te da će ono što nedostaje biti dostupno naredne nedjelje.

Slična situacija je i knjižarama “Kultura”, gdje ističu da roditelji i učenici svakodnevno dolaze.

– Neki se raspituju, a neki kupuju i to ne samo udžbenike već i ostali školski pribor. Velike gužve očekujemo od sredine avgusta do početka septembra – kazali su u jednoj od tih knjižara.

Dodali su da su cijene na prošlogodišnjem nivou, pa tako komplet udžbenika za treći razred košta 95 maraka, dok je za četvrti 106,50, peti 99, a šesti 150 KM. Udžbenici bez stranih jezika za sedmi razred koštaju 116 maraka, za osmi 136,50 i deveti 125,50.

Da roditelji već rezervišu ali i kupuju udžbenike, potvrdili su i u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS, gdje napominju da su ponudili mogućnost kupovine udžbenika i školskog pribora na rate.

Besplatne knjige

Vlada Republike Srpske ove godine finansiraće besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, kao i one koji su treće i svako naredno dijete iz porodica sa troje i više djece. Za te namjene u budžetu RS za 2020. godinu planirano je tri miliona KM.

(A.M/banjaluka.net)