Vijesti 09.06.2016.

(FOTO) Roditeljska kuća završena, ali neuseljiva

ČITANJE: 3 minute

„Izvođač građevinskih radova ostaje u objektu do 15.juna i do tada očekujemo da će se dobiti upotrebna dozvola i okončati tehnički prijem, ali to svakako ne znači da ćemo je početi koristiti i za sada ne mogu reći kada bi to moglo biti“.

U Banjaluci ja završena izgradnja roditeljske kuće za djecu oboljelu od malignih bolesti i njihove roditelje. Riječ je o drugom objektu ove namjene u BiH. Međutim, još uvijek nije poznato kada će u nju biti smješteni prvi roditelji i djeca.

roditeljska kuca banjaluka2

Kako je u izjavi za Buku rekla Dijana Berić, sekretar Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”, kojem će biti predata kuća na korištenje, izvođač građevinskih radova ostaje u objektu do srijede 15. juna.

„Izvođač građevinskih radova ostaje u objektu do 15.juna i do tada očekujemo da će se dobiti upotrebna dozvola i okončati tehnički prijem, ali to svakako ne znači da ćemo je početi koristiti i za sada ne mogu reći kada bi to moglo biti“, rekla je za portal BUKA Berić.

Dodala je i da nedostaje novac za opremanje kuće, ali da su dobili obećanje iz Kabineta Predsjednika Republike Srpske da će im biti obezbijeđena sredstva za tu namjenu.

Na pitanje koliko je  na kraju koštala izgradnja kuće i ko  je i u kolikom iznosu osigurao novac, Berić je rekla da će nakon preuzimanja kuće svi finansijski podaci biti dostupni javnosti pojedinačno i vrijednosno, jer su imali i značajan broj donacija u materijalu i radu.

roditeljska kuca banjaluka3

Podsjetimo za izgradnju kuće je krajem 2014. godine osigurano 850.000 KM zahvaljujući humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, a kamen-temeljac je sredinom septembra prošle godine postavio predsjednik RS Milorad Dodik.

Međutim, predračun svih troškova sa izvođačem radova premašio je ovaj iznos za 120.000 maraka, i ta sredstva su osigurana putem donacija.

Riječ je o prizemnom objektu od 500 kvadratnih metara sa sedam apartmana, a ima i sve higijenske i zdravstvene uslove, dnevni boravak, kuhinju, trpezariju, igraonice, učionice, psihološku podršku, podršku socijalnih radnika, vešernice. U dvorištu je planirana zelena površina s igralištem i nekoliko parking mjesta za potrebe stanara.

Prema riječima Berić, boravkom u kući znatno će se smanjiti materijalni troškovi za porodice oboljele djece, a samoj djeci bi bio omogućen konstantan kontakt s matičnim odjeljenjem na kojem se liječe, u Univerzitetskom kliničkom centru RS, u čijem krugu je i izgrađena roditeljska kuća.

roditeljska kuca banjaluka4

„I pored toga što Fond zdravstvenog osiguranja RS snosi troškove liječenja oboljele djece, mnoga od njih dolaze iz drugih krajeva RS, pa su roditelji prinuđeni  napustiti posao i plaćati stan u Banjaluci, kako bi bili uz dijete. Troškovi  iznose i do 700 maraka mjesečno“, kaže Berić.

Prva roditeljska kuća u BiH otvorena je krajem aprila u Sarajevu na Betaniji u krugu Pedijatrijske klinike. Površina ove trospratne kuće je 666 kvadratnih metara, ima deset apartmana, prostoriju sa igraonicom i dnevnim boravkom, zajedničku kuhinju i trpezariju, te salu za sastanke i fizikalne vježbe. Svi troškovi oko izgradnje i opremanja kuće iznosili su 1,2 miliona KM.

????????????????????????????????????

Nažalost, svi podaci govore da je broj djece oboljele od malignih bolesti u našoj zemlji u stalnom porastu. Pretpostavlja se da godišnje na nivou BiH oboli između 90 i 100 djece koja se liječe na dječijim onkološkim odjeljenjima u Sarajevu i Banjaluci. S druge strane, roditelji djece koja imaju teže slučajeve bolesti spas traže u nekoj od evropskih klinika.

(6yka.com – T. Čalić)

 

Oznake: Milorad Dodik