Vijesti 01.11.2017.

Rođena 1000. beba začeta vantjelesnom oplodnjom u Republici Srpskoj

ČITANJE: 4 minute

Hiljadita beba začeta vantjelesnom oplodnjom u Republici Srpskoj rođena je u ponedjeljak, 30. oktobra 2017. u Banjaluci. Marija je zdrava i vesela djevojčica, dugačka 51cm i teška 3050g.

Porođaj je bio izazovan, ali je sve završeno dobro, zahvaljujući hrabroj mami Aleksandri Radovanović i odličnom timu Porođajnog odjeljenja Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Majka i beba su dobro i oporavljaju se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Marija je prvo dijete mami Aleksandri i tati Goranu, a bebu su pokušavali da dobiju skoro pet godina. Uspjeli su iz trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje u klinici Medico-S, uz najveću pomoć i podršku dr Brankice Đukić-Kukolj i embriologa Milice Gvero i Saše Vujnića, te anesteziologa prim. dr Zdravka Josipovića. Radost zbog Marijinog rođenja prelazi i granice Republike Srpske. Majku Aleksandru prethodno je u Beogradu operisao prof. dr Aleksandar Ljubić, a sve prognoze kolega u pogledu mogućnosti da Aleksandra iznese trudnoću do kraja bile su skeptične. Pobjednički tim naglašava da je mama Aleksandra pobijedila negativne prognoze izuzetnom upornošću, pozitivnim pristupom i energijom.

„Svaka naša beba donosi veliku radost i uzbuđenje u naš tim, pa je tako i Marija dočekana s puno radosti i ljubavi. Međutim, posebnost ove divne priče nije samo u broju hiljadu. Mama Aleksandra je zaista čudo od žene. Sve medicinske indikacije su upozoravale protiv naših velikih napora, želja i nadanja, ali ona je uspjela da iznese trudnoću i rodi divnu i zdravu djevojčicu. Čestitamo roditeljima, divimo se njihovoj posebnosti i uživamo u njihovoj sreći.“, rekla je dr Brankica Đukić-Kukolj, specijalista ginekologije i akušerstva u „Medico-S“, koja je obavila kompletnu proceduru vantjelesne oplodnje, ali i vodila Aleksandrinu trudnoću.

I ostatak tima specijalizovane zdravstvene ustanove za vantjelesnu oplodnju „Medico-S“ – posebno dr Mirjana Ostojić, prim. mr dr Vesna Ćurić, dr Snježana Radetić, prof. dr Sanja Sibinčić, psiholog Sanja Lukač i medicinske sestre na čelu sa sestrom Ljiljanom Topić – bio je upoznat s medicinskim izazovima i sjajnom energijom Aleksandre Radovanović. Vijest o rođenju Marije dočekana je s toliko radosti da se zamalo propustio „detalj“ da je Marija zapravo 1000-ta beba rođena nakon postupka vantjelesne oplodnje urađenog u Republici Srpskoj.

„Marijino rođenje za nas je bila vanredno lijepa vijest. Bili smo jako srećni zbog roditelja i zbog cijelog našeg tima koji je uložio mnogo znanja, energije i vjere da pomogne Aleksandri i Goranu. A onda nas je Marija podsjetila na nešto što zaboravljamo u dnevnim izazovima i uzbuđenjima: 1000 beba rođeno je za 14 godina koliko se vantjelesna oplodnja radi u Republici Srpskoj. To je broj na koji svi zajedno možemo da budemo jako ponosni, ali za nas je to mnogo više motivacija da radimo još kvalitetnije i posvećenije.“, rekla je prof. dr Sanja Sibinčić, specijalista ginekologije i akušerstva, vlasnik „Medico-S“ i nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske.

Prva beba začeta procedurom vantjelesne oplodnje obavljene u Republici Srpskoj rođena je 8. decembra 2003. godine u Banjaluci. Postupak je radilla prof. dr Sanja Sibinčić. Tim prof. Sibinčić i institucije Republike Srpske od 2007. godine zajedno razvijaju uslugu vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj, s posebnim zajedničkim ciljem da svim parovima koji imaju problem steriliteta bude dostupna mogućnost da ostvare potomstvo. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske već šest godina finansira dva postupka vantjelesne oplodnje, a već deset godina prvi postupak za parove kojim je to jedina mogućnost da postanu roditelji. Poseban doprinos i pomoć razvoju vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj dao je predsjednik Republike Srpske, gospodin Milorad Dodik.

„Medico-S“ je danas prema broju rođenih beba, uspješnosti i broju godišnjih procedura jedna od najvećih klinika za biomedicinski potpomognutu oplodnju u okruženju. Svi podaci o procedurama, rezultatima i uspješnosti dio su redovnih izvještaja koji se dostavljaju Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te Evropskom društvu za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE).

Pored transparentnih i dobrih rezultata, „Medico-S“ izdvajaju porodične vrijednosti, stručnost domaćeg medicinskog kadra, etičnost i stalni rast i razvoj. Te vrijednosti prepoznali su mnogi saradnici i partneri, pa će „Medico-S“ uskoro postati dio jedne od najvećih grupacija za vantjelesnu oplodnju u Evropi. Pacijentima iz Republike Srpske na ovaj način biće dostupna daleko veća mreža ljekara i embriologa, nove složene procedure liječenja neplodnosti, te još veća sigurnost.

Oznake: Milorad Dodik