Vijesti 20.12.2022.

ROĐENA U BANJALUCI: Emini Šarić uručena državna nagrada u Austriji

ČITANJE: 1 minuta

Austrijski ministar obrazovanja Martin Polašek uručio je danas ovogodišnju nagradu Frauenpreis 2022 Emini Šarić, ekspertu za rodnu ravnopravnost i ljudska prava, koja živi i radi u Gracu.

Riječ je o tradicionalnoj godišnjoj nagradi koju dodjeljuje austrijsko Ministarstvo obrazovanja, a Šarićeva je nagradu dobila u kategoriji “Društvo, obrazovanje i radno okruženje”.

Ova austrijska državna nagrada za žene dodjeljuje se onima koji doprinose rodnoj ravnopravnosti, samoodlučnosti žena, te eliminaciji stereotipnih uzora. U skladu sa ovim, Emina Šarić je dobitnica ovogodišnje nagrade za njen međukulturološki, ali i obrazovno orijentisan rad sa omladinom, sa posebnim fokusom na nasilje na rodnoj osnovi.

Stručni žiri je ovom nagradom odao priznanje Šarićevoj za njena dostignuća u oblasti obrazovanja i savjetničkog rada, te priznanje njenom radu u oblasti nasilja zasnovanog na rodnoj osnovi sa posebnim osvrtom na “nasilje iz časti”.

Emina Šarić je rođena u Banjaluci, a studirala germanistiku na Univerzitetu u Sarajevu. Početkom rata izbjegla je u Austriju, nastanila se u Gracu gdje je, između ostalog, studirala studije rodne ravnopravnosti na “Privaten Pädagogischen Hochschule Graz” i “Karl-Franzens-Universität Graz”, prenose Nezavisne.

 

Oznake: Emina Šarić