Vijesti 23.12.2015.

Rogatica: Dva brata, ista muka

ČITANJE: 1 minuta
mojevic
Nikolu i Mladena Mojevića igrom sudbine, u momačkim danima zadesila je ista nesreća – obojici su otkazali bubrezi.

Za liječenje u Francuskoj im treba 160.000 maraka, a polovinu sume su već sakupili. Da bi im se pomoglo da na liječenje odu što prije, Udruženje žena iz Rogatice organizovalo je u Domu kulture prodajnu izložbu rukotvorina. Jedinstveni ručni radovi prodaju se po vrlo povoljnim cijenama, a prijeko potrebni novac otići će u ruke bolesne braće.

Stariji Nikola (23) uz pomoć raznih donatora u međuvremenu je sakupio 80.000 maraka, što je dovoljno za transplantaciju oba bubrega u Francuskoj. Dok se on borio sa dijalizama, zbog čega nije mogao da nastavi školovanje posle završene srednje škole u Rogatici, ista sudbina zadesila je i Mladena (20).

Mojevići žive u skromnoj porodici, njihov otac Ratko je poštar, a majka Dobrila domaćica. Nije bilo načina da novac sami prikupe.

Za pomoć u liječenju Nikole održano je u minule dve-tri godine više humanitarnih koncerata i drugih donacija, kako bi se sakupilo 150.000 maraka za transplantaciju bubrega u Rusiji. No sakupljeno je samo 80.000 maraka, što je sada dovoljno za transplantaciju u Francuskoj.

Da li će grad, ovdašnji stanovnici i ljudi dobre volje, na isti ili drugi način, kao Nikoli, pomoći i Mladenu, ostaje da sačekamo i vidimo.

– Meni su vrata ka Francuskoj odškrinuta, bar po riječima doktora Almara Čehajića iz Sarajeva koji sarađuje sa udruženjem Toulouse, preko kojeg se dobija preporuka za ulaz u nacionalni transplantcioni program države Francuske – kaže, za “Novosti”, Nikola Mojević.

(Večernje novosti)