Politika 02.01.2023.

Rogić: Srbi imaju vječni zavjet da slave Srpsku

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Goran Rogić smatra da Srbi u Srpskoj imaju obavezu i vječni zavjet da slave Dan Republike jer je za njenu odbranu živote dalo više od 23.000 boraca.

“Pripadnici VRS i MUP-a Republike Srpske dali su nemjerljiv doprinos u odbrani Republike Srpske. Naša je obaveza da vječno čuvamo Srpsku, ali time i uspomenu na naše poginule saborce”, rekao je Rogić Srni povodom predstojećeg obilježavanja Dana Republike Srpske.

Rogić je poručio da niko ne može osporiti obilježavanje Dana Republike Srpske jer je Srpska nastala prije početka oružanih sukoba u BiH, te verifikovana i međunarodno priznata potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“BORS nikome u BiH ne spori da obilježava svoje najznačajnije datume, ali ne dozvoljavamo da to neko čini prema Republici Srpskoj”, poručio je Rogić.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 31 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Svečani defile povodom Dana Republike – 9. januara prvi put ove godine biće održan u Istočnom Sarajevu. Dan ranije će biti održana Svečana akademija u Banjaluci.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da će svečani defile i svake naredne godine biti u drugom gradu, čime će se Dan Republike pokazati kao integrativni praznik, koji predstavlja čitavu Republiku Srpsku.

(Srna)