Biznis 10.05.2016.

Rok za prijavu namjene poljoprivrednog zemljišta do 15. maja

ČITANJE: 1 minuta
poljoprivreda
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsjeća poljoprivrednike da 15. maja ističe rok za ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru korisnika podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela u Republici Srpskoj.

Upisom i ažuriranjem podataka u Registru poljoprivrednici ostvaruju pravo na korištenje novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, te zbog toga iz Ministarstva još jednom apeluju na sve poljoprivrednike da što prije ažuriraju podatke o svojim gazdinstvima u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Podsjećaju da poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar gazdinstava svake godine, od 1. januara do 15. maja, obavezno prijavljuju nadležnoj organizacionoj jedinici APIF-a podatke o:

(1) načinu korišćenja registrovanog zemljišnog posjeda, tj. podatke o zasijanim, odnosno zasađenim poljoprivrednim kulturama na registrovanom poljoprivrednom zemljištu i

(2) vrstama i trenutnom brojnom stanju stočnog fonda.

Ovo propisuje Uredba o upisu u Registar, a upis i vođenje registra obavlja Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF). Upis u Registar gazdinstava ili u Registar korisnika dobrovoljan je i besplatan.

Porodično gazdinstvo upisuje se u Registar gazdinstava kao komercijalno ili kao nekomercijalno gazdinstvo.

(Banjaluka.rs.ba)