Magazin 27.04.2016.

Roker u bijelom mantilu

ČITANJE: 2 minute
Plutonija
Malo je onih koji su se u životu opredijelili za dve profesije a uspješni su na oba polja. Upravo je to slučaj sa dr Zlatkom Bokunom, specijalistom abdominalne hirurgije i instruktorom laparoskopske hirurgije u KBC “Zvezdara”, koji se bavi i muzikom.

Roker u bijelom mantilu je osnivač, vođa i gitarista grupe “Plutonija”, koja je upravo predstavila spot za drugi singl “Sanjam”. Video je sniman u Beogradu i Splitu, Bokunovom rodnom gradu.

– “Plutonija” postoji 15 godina i uglavnom smo svirali tuđe pjesme, ali planiramo da na jesen objavimo album – kaže za “Novosti” dr Zlatko Bokun.

– Već dugo u nama tinja nada da počnemo da se bavimo autorskim radom. Prošle godine smo objavili singl “Vatra” koji je bio emitovan na MTV i drugim televizijama, što nam je dalo vjetar u leđa. Dugo godina funkcionišemo kao “kaver” bend. Prošle godine uradili smo namjensku pjesmu za evropski kongres patologa u Beogradu, a nedavno smo komponovali “Biljeg na duši” za kampanju protiv nasilja nad ženama.

A sve je počelo kada je Zlatko na kraju osmog razreda svom ocu, poznatom neuropsihijatru dr Petru Bokunu, pokazao knjižicu punu petica i na poklon dobio gitaru.

– U muzici sam gotovo četvrt vijeka – govori Zlatko.

– Hirurgija i muzika su slične, to su manuelne, fizičke i umjetničke grane. Hirurgija podrazumijeva kreativnost, baš kao i muzika. Da biste se bavili i jednim i drugim pozivom morate da imate vještinu zanata u rukama. Ljudima djeluje neobično, ali je u stvari vrlo komplementarno. Nisam jedini, mnogi ljekari se bave raznim vrstama umjetnosti.

Naš sagovornik naglašava da hirurgija liječi tijelo, a muzika dušu. Na pitanje da li je muzika “ventil” od odgovorne doktorske profesije, odgovara nam:

– To je fantastičan ventil, muzika pomaže da budete prizemni. Hirurg ste 24 sata i nemate radno vrijeme. Neprestano ste izloženi stresu, fizički i mentalno teškom poslu. Muzika je univerzalni jezik, svako je razumije, od crnaca do Eskima. Lišava vas svih stresova. Bez obzira na to koliko sam umoran od posla i dežurstava, na svirkama se napunim energijom da mi nije potreban san.

“Plutonija” najčešće nastupa u beogradskim klubovima i na ljetnjim festivalima. Svi članovi benda su zaposleni i sviraju onda kada im primarne obaveze to dozvoljavaju.

– Sviramo taman koliko treba – objašnjava Zlatko.

– Ne treba ni preterivati. Kada radite ono što volite, onda nikada ne možete da se umorite od toga. Rokenrol muziku sam odabrao jer je kreativna i šalje dobre vibracije. Rok nije za svakoga i ne treba da bude.

(Novosti.rs)