Vijesti 24.04.2016.

Ronioci čistili korito Vrbasa: Pronađen i kravlji kostur

ČITANJE: 2 minute
ronioci-Vrbas-ATV
Ronioci iz Banjaluke, Zagreba, Šibenika, njih petnaestak čistilo je korito Vrbasa u Staroj Adi. Sa obala su im pomagali dajakši i spasioci. Na obalu iz zelenih dubina Vrbasa izbacili su komade gvožđa, odjeće, plastike.

“Mislim da je tu sigurno otprilike dvije tone krutog otpada. Takođe, bilo je tu nekih primjeraka oružja iz prošlog rata koji je policija preuzela”, rekao je Boris Trninić, Ronilački klub “Buk”.

Morsko plavetnilo riječnim dubinama zamijenio je i Mate Druljan, ronilac iz Šibenika. Vrbas sa desetak stepeni, priča, nije bio ugodan, ali trud se isplatio.

“Dobra je akcija bila, izvadili smo stvarno dosta smeća. Najviše je bilo željeza, kesa, boca. Bilo je i koja guma”, kaže Mate Druljan, ronilac iz Šibenika.

Banjaluka i Vrbas odabrani su za veliko finale ekološkog projekta “Dan voda BiH”. Korita rijeka, prethodno su očišćena u Bihaću, Sanskom Mostu, Neumu, Laktašima, Foči. Smeće iz Vrbasa vadio je i poznati ronilac Kristijan Curavić. Kaže, voda je najvažniji resurs koji imamo i moramo ga zaštititi.

“Tu baš u rijeci Vrbas osim plastike, imali smo dosta željeza, imamo jako puno tekstila, a i vidim da se dosta odlaže, kako bih rekao – životinjske kosti. Danas smo našli i kostur od krave”, priča Kristijan Curavić, ronilac i osnivač udruženja “GUWAA”.

Podršku akciji dalo je nekoliko kompanija koje žele da ukažu na važnost očuvanja životne sredine. Među njima i kompanija “Bingo”.

“Dakle svjedoci smo šta su nam i poplave uradile, prethodnih godina. I sve se na kraju svelo na to da je ljudski faktor u pitanju za sve nesreće koje su nam se dogodile. I da nam priroda vraća onako kako se mi ophodimo prema njoj, tako i ona prema nama”, izjavila je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga “Bingo”.

Želja ronilaca je da koritu i obalama Vrbasa u Staroj Adi vrate nekadašnji sjaj. Današnja akcija je, obećavaju, samo početak.

(Atv)