RS dobija Fond za nauku i inovativnost

Vlada Republike Srpske planira da sljedeće godine osnuje Fond za nauku i inovativnost Republike Srpske, što je samo jedna od planiranih aktivnosti ka uspostavljanju efikasnijeg sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom u RS.

Sličnu državno organizaciju ima Srbija, koja je Fond za nauku Republike Srbije osnovala u januaru prošle godine sa ciljem obezbjeđivanja uslova za kontinuirani razvoj naučno-istraživačkih i razvojnih aktivnosti u Srbiji, neophodnih za napredak društva zasnovanog na znanju. Ukratko, taj Fond u Srbiji je organizacija koja pruža podršku naučno-istraživačkoj djelatnosti.

U Programu ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godina, navedeno je da je za ovu godinu planirano usvajanje Zakona o Fondu za nauku i inovativnost Republike Srpske, ali i podsticanje saradnje naučnoistraživačke i inovatorske zajednice sa privredom kroz finansiranje pilot projekata koji će naći direktnu primjenu u privredi te pomoći unapređenju poslovanja. Pored toga, planirano je I uspostavljanje elektronskog servisa za povezivanje mladog naučnoistraživačkog kadra, obrazovnih institucija i privrede, zatim uspostavljanje regionalne saradnje s ciljem internacionalizacije nauke i inovativnosti kroz politiku stipendiranja mladog naučnoistraživačkog kadra, kao i uspostavljanje efikasnog sistema u oblasti scijentrometrije i bibliometrije kroz formiranje tima konsultanata iz te oblasti.

Za 2021. godinu je, kao što smo i naveli, planirano osnivanje Fonda za nauku i inovativnost Republike Srpske uz alternativnu mjeru izmjene modela finansiranja nauke u smislu projektnog višegodišnjeg finansiranja. Osim toga, jedna od aktivnosti je I uspostavljanje adekvatnog i podsticajnog pravnog okvira za istraživanja i inovacije, kao procesa koji zahtijeva koordinisan pristup više ministarstava u Vladi Republike Srpske i drugih javnih institucija i agencija, ali i svih učesnika u društveno-ekonomskom životu Republike Srpske. Kada je u pitanju 2022. godina, Vlada RS planira da izvrši usklađivanje pravnog okvira u skladu sa uočenim nedostacima i potrebama efikasnijeg sistema funkcionisanja scijentometrije i promocije nauke i Fonda za nauku i inovativnost Republike Srpske, kao I komparativnu analizu prethodnog i novog sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom RS.

S tim u vezi, u Vladi RS smatraju da primjena inovativnih procesa ili proizvoda, preuzetih ili razvijenih u okviru poslovnog subjekta, ima snažan finansijski efekat i rezultuje intenzivnim rastom i razvojem. Ovo prema njihovom mišljenju vodi i dodatnom efektu – veće zarade znače i veću mogućnost ulaganja sredstava u istraživanje i razvoj i mogućnost novog zapošljavanja, čime se nastavlja ciklus pozitivnih aktivnosti u ovoj oblasti.

“Dodatni finansijski efekti i efekti na konkurentnost dugoročno će uticati, s jedne strane, na povećanje zapošljavanja u naučnoistraživačkoj djelatnosti, ali i stvaranju novih radnih mjesta u realnom sektoru, s druge strane, zahvaljujući efektima koji proizlaze iz korišćenja kvalitetnih i upotrebljivih istraživačkih i inovativnih rješenja”, navodi se u ovom Programu i dodaje da efikasniji sistem upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom u Republici Srpskoj znači i usklađivanje sada nepovoljne strukture (prvenstveno visokoobrazovanog) potencijala u odnosu na potrebe tržišta rada, kao jedan od prepreka konkurentnosti privrede RS. Pored toga, u tom dokumentu se navodi I da kvalitetno obrazovanje, razvijen naučnoistraživački potencijal i snažne institucije predstavljaju potreban, ali ne i dovoljan uslov razvoja naučnoistraživačke djelatnosti. Uloga javnog sektora u ovom segmentu je, prema njihovim riječima, posebno naglašena kod prevazilaženja parcijalnog odnosa prema istraživanju i inovacijama.

“Ključni zadatak politika javnog sektora je da podstiču i stvaraju ambijent pogodan za umrežavanje i strukturno povezivanje obrazovnog, naučnoistraživačkog i institucionalnog sektora sa privredom”, navodi se u Programu ekonomskih reformi RS za period 2020.-2022. Kako se ističe, prethodni period karakterišu značajni pozitivni pomaci u smislu institucionalizacije ove oblasti, snažnije promocije i bolje organizacije naučnoistraživačkog rada i tehnološkog razvoja, uvođenja savremenih kriterijuma za sufinansiranje programskih aktivnosti i podizanja opšteg kvaliteta naučnoistraživačkog rada i inovativnosti.

(banjaluka.net)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.