Vijesti 23.11.2017.

RS donosi novi zakon: Nema pušenja na javnim mjestima

ČITANJE: 1 minuta

Vlada RS utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji donosi niz novina s ciljem smanjenja pušenja među stanovništvom.

Osim samog zakona, koji će biti upućen u redovnu proceduru Narodne skupštine RS, vlada je utvrdila i nacrt istoimene strategije, koja treba da doprinese kvalitetnijem provođenju zakona.

Kako je to na konferenciji za novinare pojasnio Alen Šeranić, rukovodilac Odsjeka za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja RS, Vlada novim zakonom ima za cilj “da obezbijedi nepušenje kao zdravi stil života”.

“Zakon je usmjeren da smanji dostupnost duhana i duhanskih proizvoda djeci i mladima. U izradi zakona i strategije radilo je šest ministarstava”, rekao je Šeranović.

Ono što je posebno interesantno u novom zakonu jeste da su uvedene i određene novine, kao što je reguliranje količine vitamina i editiva prilikom izrade elektronskih cigareta, kao i zabrana upotrebe mentola u izradi cigareta.

Također, zakon zabranjuje javno pušenje u svim zatvorenim javnim mjestima (u svim objektima gdje se ljudi okupljaju), a predviđene su i kazne, i za pravna,i za fizička lica.

Novina u ovom zakonu su i kombinovana upozorenja, jer je njime, osim postojećih pisanih, regulirano uvođenje i slikovnih upozorenja.

(Nezavisne)

Oznake: Alen Šeranić