Vijesti 20.05.2016.

RS ima potencijal u turizmu, ali nedovoljno obrazovanog kadra

ČITANJE: 2 minute

Trebinje, Istočno Sarajevo i Foča su područja sa velikim turističkim potencijalom, a nedovoljnim brojem ustanova za obrazovanje stručnog kadra, zaključilo je Ministarstvo trgovine i turizma, pregledom stanja ljudskih resursa u oblasti turizma u Republici Srpskoj.

U Srpskoj postoje tri visokoškolske ustanove na kojima se izučava turizam i hotelijerstvo. Strategijom razvoja turizma u Republici Srpskoj do 2020. godine, kao jedan od ciljeva definisan je razvoj ljudskih resursa u oblasti turizma, podrškom turističkim preduzećima, mrežama za učenje, učenju na radnom mjestu, razvoju vještina, praksi na radnom mjestu, te jačanju informacija za podršku donošenja odluka, rečeno je Srni u Ministarstvu trgovine i turizma.

Svaka aktivnost posebno je razrađena za turističko preduzeće, turističku organizaciju, pružaoce usluga obuke i edukacije, te organa javne uprave, jer je za razvoj ljudskih resursa u turizmu neophodna saradnja svih relevantnih aktera. S obzirom na to da su u oblasti turizma zaposleni ljudi različitih profila i vještina iz Ministarstva ističu da je zapošljavanje i zadržavanje zaposlenih visok prioritet. Budući da je potrebno više kvalifikovanih stručnih kadrova koji moraju da zadovolje različitu turističku ponudu i ispune sve veća očekivanja način da se to postigne je kvalitetno upravljanje ljudskim resursima.

“Znatan dio zaposlenih u ovom sektoru radi u kuhinjama, restoranima, barovima, što znači da je potrebno kontinuirano obrazovanje i usavršavanje vještina u ovim oblastima”, navode iz Ministarstva.

Ministarstvo trgovine i turizma uradilo je analizu zaposlenih kadrova, kojom su obuhvaćeni zaposleni u Turističkoj organizaciji Republike Srpske i 20 turističkih organizacija lokalnih zajednica, a na osnovu podataka koji su dostavljeni Ministarstvu evidentirano je ukupno 87 zaposlenih. U turističkim organizacijama 66 odsto zaposlenih ima visoku školsku spremu, a 30 odsto srednju stručnu spremu. Analiza zanimanja pokazuje da je najviše diplomiranih geografa-turizmologa, ekonomista i turizmologa. Što se tiče zvanja zaposlenog kadra u turističkim agencijama, najviše ima diplomiranih geografa-turizmologa i ekonomista, zatim turizmologa, ekonomista turizma i ugostiteljstva, te turističkih i ekonomskih tehničara.

“Analiza zaposlenog kadra u hotelima i motelima na osnovu dostavljenih nepotpunih podataka od 460 zaposlenih, u 16 hotela, po osnovu stručne spreme, pokazuje da najveći dio zauzima broj zaposlenih sa srednjom školskom spremom, i to 38 odsto, te kvalifikovani radnici, 28 odsto, dok je sa visokom spremom zaposleno 10 odsto radnika”, navode iz Ministarstva.

(Agencije)