Politika 26.06.2016.

RS: NE adaptiranom SSP-u

ČITANJE: 3 minute

Republika Srpska ne može da prihvati ovakav adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), istakao je juče Milorad Dodik, predsjednik RS.

On je nakon sastanka koji je u Palati Republike održao sa predstavnicima institucija RS, privrednika, poljoprivrednika i voćara rekao da u dosadašnjim pregovorima, sve vrijeme nije poštovano mišljenje RS.

“S nama danas ovdje nisu predstavnici RS u Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH. Oni žele da se sakriju iza ovoga kod svojih evropskih šefova, a naš odgovor je jasan ‘ne’. Ivanić je putem medija izjavio da traži stav RS, evo ima stav”, poručio je Dodik.

On je upozorio da bi prihvatanjem ovakvog adaptiranog SSP-a, RS ali i čItava BiH trpile ogromne štete, kao ilustraciju navodeći da bi se u tom slučaju EU odricala osam miliona evra, a BiH 81 milion evra, dodajući da bi direktni gubici za RS bili 210 miliona KM na godišnjem nivou.

“Nismo protiv da se o tome pregovara, ali moramo da znamo u koji način ulazimo u pregovore. Pregovaračka pozicija mora da se postavi na nove osnove, da se utvrde štete, pa da se traže rješenje za štete pa tek onda da pregovaramo o tome”, rekao je Dodik dodajući da će uslov za bilo koji razgovor sa Hrvatskom na tu temu biti izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške, podsjećajući da to Hrvatska opstruiše već godinama.

Stav predsjednika RS zajednički su podržali, voćari, povrtlari, mljekari, predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH i Privredne komore RS, a svi oni istakli su da bi prihvatanje adaptiranog SSP bio kraj za Republiku Srpsku. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS rekao je da bi prihvatanje ultimatuma EU značilo da nema poljoprivrede u BiH.

“Završiti pregovore bez jasne računice bilo bi pogubno. Ovakav sporazum stavio tačku na poljoprivredu i selo, a samo mrtvi to možemo prihvatiti. Tri godine prilagođavanja nam ništa ne znači”, reako je Usorac.

Na sastanku se moglo čuti i to da su u ovu fazu adaptacije SSP-a zemlje uglavnom ulazile kada su bile na pragu ulaska u EU, te da je Srbija tu adaptaciju uslovila datumom za početak pregovora, ali da BiH od toga ništa nije izvukla. Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore RS izrazio je zadovoljstvo što je pravilno shvaćena poruka koju su uputili, podsjećajući da bi bilo pogubno potpisati SSP. Mladen Ivanić, sprski član Predsjedništva BiH, u više je navrata ponovio da će poštovati stav Vlade RS te tako i glasati na sjednici Predsjedništva.

“Kada je riječ o adaptacija SSP-a, ja sam i ranije rekao da ću poštovati stav Republike Srpske. Ovaj sporazum se odnosi na evropski put, a to je u nadležnosti i entiteta”, istakao je Ivanić.

Cvijanovićeva je za Srnu prije sastanka rekla da šta god da je u pozadini i koju god igru igrali predstavnici iz Republike Srpske na nivou BiH, za Vladu je bitno da se traži njen stav, iako bi bilo daleko bolje da je to član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uradio prije nego što su Predsjedništvo BiH i Savjet ministara pokrenuli novi proces pregovora.

Bosić nije došao, ali poštovaće odluku

Mladen Bosić, predsjednik SDS, izjavio je juče u Bijeljini da očekuje da se vlast RS-a izjasni da li je za interese RS-a prihvatljiva adaptacija SSP-a BiH s EU, a predstavnici tog entiteta u zajedničkim organima u Sarajevu će stati iza te odluke, bez obzira kakva bude.

“Tražimo da RS da svoje mišljenje, a naša obaveza je da to mišljenje zastupamo i bude ispoštovano, a sve u skladu s mehanizmom koordinacije”, rekao je Bosić, koji nije išao na sastanak koji je sazvao Dodik, ali je istakao da će poštovati stav koji bude dogovoren.

Sastanku nisu prisustvovali ni predstavnici PDP-a.  Milorad Dodik, predsjednik RS, je rekao da je nedolazak predstavnika vlasti sa nivoa BiH iz RS klasično prebacivanje odgovornosti.

(Nezavisne)