Vijesti 13.04.2016.

RS sa 40 hiljada KM pomaže pritvorenike Haškog tribunala

ČITANJE: 3 minute
hag
RS će za pomoć pritvorenicima Haškog tribunala do kraja godine obezbijediti iz budžeta 40.000 KM, a novac bi, prema utvrđenim kriterijumima, trebalo da stigne do Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Stojana Župljanina i Miće Stanišića.

Pravilnik o isplati jednokratne finansijske pomoći licima koja su u pritvoru pri Haškom tribunalu trebalo bi da stupi na snagu početkom iduće sedmice, nakon što je objavljen u “Službenom glasniku RS”. Pravilnikom su uređeni način, kriterijumi i uslovi za dodjelu pojedinačne finansijske pomoći, koja se sastoji od naknada na ime ličnih troškova tokom boravka lica iz RS u pritvoru pri Haškom tribunalu. Iznos će, kako je navedeno, biti utvrđen u skladu sa raspoloživim novcem na godišnjem nivou i biće dodjeljivan u jednakim iznosima za svako lice koje se nalazi u pritvoru i kojem nisu izrečene pravosnažne presude Haškog tribunala.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić pojasnio je da će pri toj instituciji biti formirana komisija za dodjelu pomoći, čiji će zadatak biti da utvrdi spisak lica iz RS koja ispunjavaju uslove dodjelu pomoći.

“Pravo na pomoć imaju osobe koje su u pritvoru u Hagu, a kojima nije izrečena pravosnažna presuda. Na raspolaganju je 40.000 KM za sva lica. Novac će biti isplaćivan mjesečno u jednakim iznosima, čime ćemo obezbijediti konstituitet do kraja 2016. godine “, rekao je Kojić.

S obzirom na to da bi prema važećim kriterijumima ovo pravo trebalo da ostvare Karadžić, Mladić, Župljanin i Stanišić, svakom od njih trebalo bi da pripadne po 10.000 maraka.

Kojić očekuje da bi isplata mogla da počne već od idućeg mjeseca.

“Komisija koja će biti formirana prikupiće sa Sekretarijatom Haškog tribunala, oficirom za vezu i drugima potrebne podatke da bi ispunili uslove pravilnika “, rekao je Kojić i podsjetio da je odluka o isplati jednokratne pomoći bila i za 2013. godinu.

Karadžić je prošlog mjeseca nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora, dok prvostepena presuda nekadašnjem komandantu Vojske RS generalu Ratku Mladiću treba da bude izrečena krajem iduće godine.

Visoki policijski zvaničnici RS Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni su 2013. godine u Haškom tribunalu na po 22 godine zatvora. Stanišić je bio ratni ministar unutrašnjih poslova, a Župljanin načelnik regionalne policije u Banjaluci. Odluka Žalbenog vijeća Tribunala u ovom predmetu očekuje se u junu ove godine.

Uslovi za dobijanje pomoći:

* Da je lice srpske nacionalnosti iz RS

* Da je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala

* Da nije izrečena pravosnažna presuda

Osobe koje ostvaruju pravo prema kriterijumima:

* Radovan Karadžić – osuđen nepravosnažno na 40 godina zatvora

* Ratko Mladić – izricanje presude najavljeno za kraj iduće godine

* Stojan Župljanin – osuđen nepravosnažno na 22 godine zatvora, odluka o žalbi očekuje se u junu ove godine

* Mićo Stanišić – osuđen nepravosnažno na 22 godine zatvora, odluka o žalbi očekuje se u junu ove godine

 (Glas Srpske)