Politika 23.12.2015.

RS se dugoročno zadužuje za 460 miliona maraka

ČITANJE: 1 minuta
SKUPSTINA
Budžetom za 2016. godine planirano je dugoročno zaduženje u budžetu RS u iznosu od 460 miliona maraka, rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS obrazlažući prijedlog o dugoročnom zaduženju na posebnoj sjednici RS koja je nastavljena u 11 časova.

Tegeltija je rekao da je razlog za donošenje ove odluke finansiranje budžetskih izdataka u narednoj godini ali i za otplate postojećeg duga.

– Moguće je pribaviti sredstva kod Međunarodnog monetarnog fonda, kreditnim zaduženjem kod Svjetske banke i drugih finansijskih institicija- rekao je Tegeltija.

Nenad Stevandić, predsjedavajući parlamenta, rekao je da će pauza za ručak danas biti skraćena, a zbog donatorske večeri zasjedanje će biti završeno u 20 časova.

Branislav  Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da je maksimalno zaduženje od 460 miliona maraka za tu stranku neprihvatljivo, te je istakao da Vlada RS vodi neodgovornu politiku zaduživanja i a da RS vodi u opasnu ekonomsku situaciju.

– Ova odluka je čak i nezakonita jer svaka odluka o zaduženju treba da ide pojedinačno bez obzira na okvir koji je predviđen- rekao je Borenović.

(NN)