ČUBRILOVIĆ SA VIGEMARKOM: RS za evropski put, ne i za prenos nadležnosti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je Srpska odlučna i spremna da sprovodi reforme radi ubrzanja evropskog puta, ali da ne može pristati na rješenja koja bi u tom procesu dovela do nepotrebnog prenošenja nadležnosti.

Komentarišući preporuke Evropske komisije u vezi sa problemima u pravosuđu BiH, Čubrilović je istakao da je potrebno prvo riješiti pitanje odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, jer to nema nijedna država EU.

“Za Srpsku je neprihvatljiv prijedlog da se uspostavi novo, centralno pravosudno tijelo na nivou BiH radi tumačenja zakona i ujednačavanja sudske prakse, jer već postoje mehanizmi koji omogućavaju drugostepenost postupka”, rekao je Čubrilović na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom.

Govoreći o međunarodnom uticaju u BiH, Čubrilović je istakao da je prestala potreba za postojanjem OHR-a i da to nije u skladu sa suverenitetom BiH, niti njenim težnjama za članstvo u EU.

“Proces zatvaranja OHR, započet 2008. godine, traje predugo. OHR je trebao davno biti zatvoren”, rekao je Čubrilović.

U saopštenju Narodne skupštine se navodi da je Čubrilović u vezi sa problemima funkcionisanja vlasti u BiH rekao da je neophodno insistirati na primjeni mehanizma koordinacije, te sve eventualne reforme i izmjene regulativa bazirati u njegovom okviru.

“Problem nefunkcionisanja institucija se nalazi u Federaciji BiH. Srpska je u zakonskom roku primijenila izborne rezultate i njene institucije i organi funkcionišu nesmetano i stabilno”, istakao je Čubrilović.

On je rekao da su mišljenja u Srpskoj takva da postoji potreba za poboljšanjem Izbornog zakona u BiH, ali da Republika u vezi s tim pitanjem nema konstruktivnog sagovornika u FBiH.

“Na sceni je politička opstrukcija formiranja Savjeta ministara u skladu sa rezultatima demokratskih izbora i ona dolazi iz političkog Sarajeva”, ocijenio je Čubrilović.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Narodne skupštine Milan Petković i Senad Bratić, te članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju.

(Srna)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u