ČUBRILOVIĆ SA VIGEMARKOM: RS za evropski put, ne i za prenos nadležnosti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je Srpska odlučna i spremna da sprovodi reforme radi ubrzanja evropskog puta, ali da ne može pristati na rješenja koja bi u tom procesu dovela do nepotrebnog prenošenja nadležnosti.

Komentarišući preporuke Evropske komisije u vezi sa problemima u pravosuđu BiH, Čubrilović je istakao da je potrebno prvo riješiti pitanje odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, jer to nema nijedna država EU.

“Za Srpsku je neprihvatljiv prijedlog da se uspostavi novo, centralno pravosudno tijelo na nivou BiH radi tumačenja zakona i ujednačavanja sudske prakse, jer već postoje mehanizmi koji omogućavaju drugostepenost postupka”, rekao je Čubrilović na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom.

Govoreći o međunarodnom uticaju u BiH, Čubrilović je istakao da je prestala potreba za postojanjem OHR-a i da to nije u skladu sa suverenitetom BiH, niti njenim težnjama za članstvo u EU.

“Proces zatvaranja OHR, započet 2008. godine, traje predugo. OHR je trebao davno biti zatvoren”, rekao je Čubrilović.

U saopštenju Narodne skupštine se navodi da je Čubrilović u vezi sa problemima funkcionisanja vlasti u BiH rekao da je neophodno insistirati na primjeni mehanizma koordinacije, te sve eventualne reforme i izmjene regulativa bazirati u njegovom okviru.

“Problem nefunkcionisanja institucija se nalazi u Federaciji BiH. Srpska je u zakonskom roku primijenila izborne rezultate i njene institucije i organi funkcionišu nesmetano i stabilno”, istakao je Čubrilović.

On je rekao da su mišljenja u Srpskoj takva da postoji potreba za poboljšanjem Izbornog zakona u BiH, ali da Republika u vezi s tim pitanjem nema konstruktivnog sagovornika u FBiH.

“Na sceni je politička opstrukcija formiranja Savjeta ministara u skladu sa rezultatima demokratskih izbora i ona dolazi iz političkog Sarajeva”, ocijenio je Čubrilović.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Narodne skupštine Milan Petković i Senad Bratić, te članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju.

(Srna)

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom