ČUBRILOVIĆ SA VIGEMARKOM: RS za evropski put, ne i za prenos nadležnosti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je Srpska odlučna i spremna da sprovodi reforme radi ubrzanja evropskog puta, ali da ne može pristati na rješenja koja bi u tom procesu dovela do nepotrebnog prenošenja nadležnosti.

Komentarišući preporuke Evropske komisije u vezi sa problemima u pravosuđu BiH, Čubrilović je istakao da je potrebno prvo riješiti pitanje odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, jer to nema nijedna država EU.

“Za Srpsku je neprihvatljiv prijedlog da se uspostavi novo, centralno pravosudno tijelo na nivou BiH radi tumačenja zakona i ujednačavanja sudske prakse, jer već postoje mehanizmi koji omogućavaju drugostepenost postupka”, rekao je Čubrilović na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom.

Govoreći o međunarodnom uticaju u BiH, Čubrilović je istakao da je prestala potreba za postojanjem OHR-a i da to nije u skladu sa suverenitetom BiH, niti njenim težnjama za članstvo u EU.

“Proces zatvaranja OHR, započet 2008. godine, traje predugo. OHR je trebao davno biti zatvoren”, rekao je Čubrilović.

U saopštenju Narodne skupštine se navodi da je Čubrilović u vezi sa problemima funkcionisanja vlasti u BiH rekao da je neophodno insistirati na primjeni mehanizma koordinacije, te sve eventualne reforme i izmjene regulativa bazirati u njegovom okviru.

“Problem nefunkcionisanja institucija se nalazi u Federaciji BiH. Srpska je u zakonskom roku primijenila izborne rezultate i njene institucije i organi funkcionišu nesmetano i stabilno”, istakao je Čubrilović.

On je rekao da su mišljenja u Srpskoj takva da postoji potreba za poboljšanjem Izbornog zakona u BiH, ali da Republika u vezi s tim pitanjem nema konstruktivnog sagovornika u FBiH.

“Na sceni je politička opstrukcija formiranja Savjeta ministara u skladu sa rezultatima demokratskih izbora i ona dolazi iz političkog Sarajeva”, ocijenio je Čubrilović.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Narodne skupštine Milan Petković i Senad Bratić, te članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju.

(Srna)

“PJENA PARTI NA UKRINI” Ministarstvo osudilo upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije osuđuje upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca. Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do

DOMAĆA PREDUZEĆA SE BRZO PRILAGODILA: Poslove iz kancelarije preselili na onlajn platforme

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS rekao je da su se domaća preduzeća da bi opstala u jeku epidemije virusa korona morala  veoma brzo prilagoditi i dogovaranje poslova iz kancelarija i sa sajmova preseliti na onlajn platforme, čime su se za korak približili digitalnoj transformaciji, koja je neminovna. Ćorić je naglasio da je domaća privreda

Petrićevac dobija vrtić sa stotinu mjesta

Tender za opremanje prvog vrtića na Petrićevcu, u kojem će biti omogućen boravak za više od sto mališana, privodi se kraju. Trenutno su u toku zidarski i radovi na unutrašnjim hidroinstalacijama. Ovih dana, trebalo bi da bude ugrađena i spoljašnja bravarija na objektu budućeg vrtića. Kako bi vrtić po izgradnji bio pušten u funkciju, proveden

SELAK: Na izborima očekujemo istorijski rezultat

Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske rekao je da postoje šanse da da će nazivu partije dodati njihov izborni slogan koji će uskoro predstaviti javnosti. On je komentarišući odluku CIK BiH da zabrani SPS da pod tim imenom nastupi na lokalnim izborima u BiH, jer se zove slično kao Socijalistička partija Petra Đokića, što bi