Biznis 03.10.2016.

RS zapošljava 600 stručnjaka iz inostranstva

ČITANJE: 2 minute

Na području Srpske u idućoj godini biće zaposleno 600 stranih državljana i to isključivo onih radnika kojih nema na evidencijama biroa u RS, a za koje postoji interesovanje poslodavaca.

Vlada RS na posljednjoj sjednici donijela je odluku da u idućoj godini bude zaposleno 600 stranih državljana, od čega će za 400 biti produžene ranije izdate radne dozvole.

– Pored toga, radne dozvole dobiće i 200 novih stranih državljana i lica bez državljanstva RS – navedeno je u odluci Vlade RS.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje RS Boško Tomić pojašnjava da je riječ o zapošljavanju isključivo kadra kojeg nema na biroima u Srpskoj.

– Predložili smo kvotu radnih dozvola Vladi RS i ne znamo da li će zasigurno u idućoj godini biti zaposleno baš toliko stranaca – rekao je Tomić i dodao da praksa iz prethodnih godina pokazuje da su u Srpskoj radne dozvole izdavane isključivo stanovnicima Srbije, Kine i Rusije.

Kada je riječ o profilu radnika koji su dobili radno mjesto, Tomić naglašava da su to profesori kojih nema u RS, a koji su i više nego potrebni za predavanje na fakultetima, te stručnjaci i eksperti iz posebnih oblasti.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić naglašava da je Srpska imala kvalifikovanu i kvalitetnu radnu snagu koju je postepeno gubila.

– Problem se pojavio jer naše obrazovanje nije prilagođavano potrebama tržišta. Pored toga, kvalitetni radnici, posebno iz metalske industrije su napustili ove prostore jer im se pružila šansa da nađu bolje plaćen posao u zemljama zapadne Evrope – rekao je Škrebić.

Naglasio je da se upravo zbog toga već sada osjeća nedostatak radne snage, te dodao da Srpska, da bi riješila ovaj problem, ima dvije mogućnosti.

– Jedna je lošija, ali se interventno mora reagovati, a to je da nastavimo da uvozimo radnike iz inostranstva. Druga mogućnost odnosi se na to da prilagodimo naše školstvo potrebama privrede, a dok se to ne desi, da organizujemo prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za ona zanimanja koja su potrebna tržištu – rekao je Škrebić.

Dužnost

Dragutin Škrebić je istakao da je dužnost poslodavaca da, gdje god za to postoji mogućnost, zaposle građane RS umjesto stranaca.

– Međutim, to je nekada nemoguće zbog čega firme traže radnike i preko granice – naglasio je Škrebić.

(Glas)