Vijesti 15.12.2015.

RSF: Kina najveći svjetski zatvor za novinare

ČITANJE: 1 minuta
novine
U ovoj godini je u svijetu uhapšeno manje novinara nego lani, ali je broj novinara koji su kidnapovani značajno povećan, navode “Reporteri bez granica” (RSF).

Broj novinara koji su uhapšeni je 2015. pao za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, saopštio je RSF, navodeći da je po tom pitanju Kina najlošija i da je ona “najveći svjetski zatvor za novinare”, prenijela je agencija AFP.

Poslije Kine, po broju uhapšenih novinara slijedi Egipat, a RSF je takođe osudio Iran i Eritreju zbog zatvaranja pripadnika sedme sile.

Tokom ove godine je ukupno 54 novinara kidnapovano, što je čak 35 odsto više nego lani, a zemlja u kojoj su ekstremisti ili kriminalci oteli najviše reportera je Sirija, u kojoj je kidnapovano 26 novinara, saopštio je RSF.

Samo Islamska država drži zarobljenima 18 novinara, uglavnom u Siriji i Iraku, navela je ta organizacija za zaštitu slobode štampe.

– U nekim konfliktnim zonama se razvila prava industrija kidnapovanja- izjavio je generalni sekretar RSF Kristof Deloar i ukazao na Jemen kao najnoviju problematičnu zemlju po tom pitanju, budući da su pobunjenici Huti i Al Kaida tokom 2015. u Jemenu kidnapovali 33 novinara, prema samo dva iz 2014. godine.

Libija bilježi najveći broj nestalih novinara u ovoj godini, pa se u toj zemlji trenutno osam novinara smatra nestalima, a politička klima u toj zemlji “otežava vođenje istraga za lociranje nestalih ljudi”, naveo je RSF.

(Agencije)