Vijesti 17.09.2015.

RTS: Kazniti policajce koji su pretukli televizijsku ekipu

ČITANJE: 1 minuta
horgos

Radio-televizija Srbije (RTS) zatražila je od mađarske Vlade da kazni policajce koji su pretukli njihovu ekipu na graničnom prelazu Horgoš.

RTS je u saopštenju oštro osudio jučerašnji napad mađarske policije na njihovu televizijsku ekipu – novinarku Jovanu Đurović, snimatelja Vladana Hadži Mijailovića i tonskog snimatelja Miroslava Đurašinovića.

– Vjerujemo da će svjetska javnost reagovati na ovako brutalan napad na one koji slikom i riječju prenose istinu- navodi se u saopštenju.

RTS je najavio da će protest poslati i ambasadoru Srbije u Budimpešti a o incidentu će obavijestiti diplomatski kor u Beogradu i Evropsku radiodifuznu uniju.

U saopštenju se konstatuje da članovi novinarske ekipe, srećom, nisu teško povrijeđeni, ali da situacija u kojoj su se našli nije bila naivna, jer su udarci pendrecima bili vrlo bolni i sa posljedicama.

Mađarska policija pretukla je juče popodne pendrecima ekipu RTS-a i polomila im opremu na Horgošu, iako su im rekli da su novinari srpske nacionalne televizije. Novinarka, snimatelj i tonac prevezeni su u Suboticu gdje im je ukazana pomoć.

(Agencije)