Vijesti 06.03.2016.

Rukometaši odali počast heroju Miki Mikereviću!

ČITANJE: 3 minute
mika
Na međunarodnom rukometnom turniru „Mika 2016.“, koji je juče održan u Prnjavoru u organizaciji RK „Sloga“, odata je počast prerano preminulom ratnom heroju Republike Srpske i rukometnom entuzijasti Miroslavu Miki Mikereviću!

Ovaj hrabri Dervenćanin ostaće upamćen po događaju iz aprila 1992. godine, kada je spasao 38 srpskih vojnika zarobljenih u vojnom objektu „Rabić” kod Dervente, bez upotrebe sile, metka ili žrtve. Za ovaj čin je kasnije odlikovan najvišim vojnim priznanjem RS, Ordenom Milana Tepića.

Pored ratnih zasluga ostaće zapamćen i kao veliki entuzijasta i zaljubljenik u rukomet. Svi se slažu da je upravo zahvaljujući njemu rukomet u Prnjavoru otrgnut od zaborava. Igrao je u RK “Derventa”, a krajem osamdesetih prešao je u “Slogu” iz Prnjavora. U ovom klubu je trenirao sve selekcije, koje su u tom periodu postizale visoke rezultate, naročito mlađi uzrasti, koji su učestvovali i na turnirima međunarodnog karaktera.

Upravo je ovaj klub odlučio da mu se oduži te je prošle godine organizovao međunarodni rukometni turnir nazvan po Miki.

– Ovo je druga godina zaredom da organizujemo turnir u Mikinu čast. Prvobitno smo planirali organizovati dvodnevni turnir, ali smo, nažalost, zbog nedostatka novčanih sredstava morali da sve smjestimo u jedan dan. Iako se radi o relativno novom turniru, odziv je bio dobar, tako da sa zadovoljstvom mogu istaći da je ove godine učestvovalo 18 ekipa i preko 300 mališana. Učestvovala je škola rukometa Banjaluka, RK Kozarska Dubica, RK Tuzla, RK Krivaja, RK Sloga Doboj, RK Derventa itd. Nadamo se da će lokalna zajednica prepoznati ovu rukometnu manifestaciju, i da će pružiti svoju podršku da započetu tradiciju organizujemo na najbolji način, kako sada, tako i u budućnosti – poručio je trener RK Sloga Prnjavor i jedan od organizatora turnira Mile Šljivić.

Turnir Mika 2016

Drugi memorijalni turnir „Mika 2016.“ ove godine se igrao u dvije starosne kategorije. Dječaci rođeni 2004. i 2005. godine takmičili suse u velikom rukometu, a dječaci rođeni 2006. i mlađi u mini rukometu.

Pored učesnika, manifestaciju su posjetili i mnogobrojni ljubitelji rukometa iz Prnjavora i Dervente.

– Drago mi je da je ovakvo nešto već postalo tradicija. Prošle godine je turnir održan u januaru, u mjesecu kada je Mika preminuo, ali pošto je taj datum van rukometne sezone, ove godine je pomjeren za mart što je povećalo broj prijavljenih ekipa. Nažalost, mnoge ekipe iz Srbije i Hrvatske morale su da otkažu svoje učešće kada je turnir sveden sa dva na jedan dan jer im je bilo nezgodno bez noćenja dovoditi mališane. Pogažena su neka ranija obećanja o finansijskoj podršci ovoj manifestaciji, a klub nije mogao pokriti više od jednog dana. Nadam se da će lokalna zajednica prepoznati ovaj turnir kao nešto što je potrebno Prnjavoru i da ćemo narene godine imati dvodnevni turnir, što će značiti i mnogo više učesnika. Mika to sigurno zaslužuje – istakao je Nenad Todorović iz Prnjavora.

Osim rukometa, Mika je bio i reprezentativac VRS u vojnom višeboju, krosu, trkama na 1.500, 3.000 i 5.000 metara, te u polumaratonu i maratonu. Učestvovao je na mnogobrojnim turnirima u malom fudbalu, a istakao se i kao igrač i aktivista u Fudbalskom klubu “Zadrugar” iz Bišnje, u kojem je imao višestruku ulogu, od sekretara, predsjednika do trenera kluba. Takođe, Mikerević je dobitnik mnogobrojnih medalja, pehara, diploma, plaketa i zahvalnica.

Iako poznat po svojim mnogobrojnim vojnim i sportskim pobjedama, te kao čovjek koji nije prihvatao poraze, Mika je izgubio u januaru 2014. godine onu najvažniju bitku – bitku za život. Od trenutka kada mu je dijagnostikovan tumor, borio se svom snagom, ali je zloćudna bolest ipak bila jača. Njegov grob u selu Donja Lupljanica kod Dervente, pored porodice i prijatelja, obišli su nedavno i njegovi nekadašnji saborci, te članovi Rukometnog kluba “Sloga” Prnjavor, te obilježili dvije godine od Mikine smrti.

(Press)