Vijesti 18.03.2017.

Rupe i ulegnuti šahtovi „krase“ ulice najvećeg grada Srpske

ČITANJE: 3 minute

Banjalučanima glavobolju zadaju oštećenja na ulicama, zbog kojih im stradaju automobili, a nadležnima poručuju da „šminkaju samo centar grada“.

U Banjaluci skoro da nema saobraćajnice bez rupa ili ulegnutih šahtova, a nisu rijetke ni ulice sa kojih su pokradene slivne rešetke.

– Ne znam da li u Banjaluci postoji gora ulica od naše. Ovo je užasno i ne znamo više šta da radimo. Prije bismo našli iglu u plastu sijena, nego dio neoštećenog asfalta. Ulica je uska, automobili su na sve strane i često se dešava da moramo birati: ili ćemo udariti u parkiran komšijin automobil ili upasti u krater – kaže Jelena Manić iz Ulice Save Ljuboje.

save ljuboje starcevica

Dodaje da im je automobil u zadnja dva mjeseca tri puta bio kod lakirera i vulkanizera, a istu muku muče i njihove komšije u susjednim ulicama: Koste Jarića, Dujka Komljenovića, Slobodana Dubočanina i Tuzlanskoj.

ostecenja asfalta tuzlanska ulica

Stanovnici ovog dijela Banjaluke su ogorčeni na nadležne, jer „najviše pažnje posvećuju užem centru, dok su ostala naselja zapostavljena“.

Među katastrofalnim ulicama su i one u prigradskom naselju Kuljani.

Mještani sa kojima smo razgovarali u šali kažu da će organizovati takmičenje u slalom vožnji, jer im naselje, ističu, za to najpogodnije.

– Godinama kuburimo sa rupama, a najviše strahujemo za djecu koja VII Kuljanskom idu u školu bez trotoara, a vozači ne paze. Tražili smo da se ulica proširi, pa ćemo vidjeti šta će biti – priča meštanka Mira Glušica.

ulica koste jarica

U Odeljenju za saobraćaj i puteve navode da im je trenutno prioritet sanacija kritičnih oštećenja na gradskim saobraćajnicama.

– Ove radove završavamo u Motikama i na Petrićevcu, a onda slijedi sanacija u ulicama kojima saobraćaju autobusi – kaže Slaviša Sandić, v.d. načelnika resornog odjeljenja i dodaje da je planirano i obilježavanje saobraćajne signalizacije.

Po njegovim riječima, nakon toga slijedi javna nabavka za investiciono održavanje na širem području grada.

Gradskim budžetom u ovoj godini za redovno i investiciono održavanje, modernizaciju i rekonstrukciju gradskih saobraćajnica planirano je oko 2,3 miliona KM.

ulica duljke komljenovica

Od toga, oko 1,3 miliona predviđeno je za redovno održavanje asfaltnih i makadamskih saobraćajnica, dok će milion biti uložen u investiciono održavanje, modernizaciju i rekonstrukciju gradskih saobraćajnica i sanaciju klizišta.

– Nadamo se da će uskoro doći do rebalansa budžeta i da ćemo dobiti još novca, kako bismo više radili na modernzaciji, a ne samo na održavanju ulica – navodi Sandić.

Asfalt će, između ostaloga, biti obnovljen na dijelu ulica: Živojina Mišića, Đede Kecmanovića, Srpskih ustanika, Tešana Podrugovića, Ponirskoj, Srpskih rudara, Ranka Šipke i Jovice Savinovića.

tesana podrugovica debeljaci

Modernizacija će, pored ostalih, obuhvatiti ogranak Ulice Jovana Raškovića Arčibalda Rajsa, Koste Jarića, Slobodana Dubočanina.

(EuroBlic)