Vijesti 04.03.2016.

Rus na internetu napisao da nema Boga, pa ga smjestili na psihijatriju

ČITANJE: 1 minuta
rus
Jednom građaninu Rusije prijeti zatvor zato jer je na internetu objavilo poruku u kojoj tvrdi kako nema Boga.

– 38-godišnji Viktor Krasnov uhapšen je i optužen za bogohuljenje, koje je okarakterisano kao kazneno djelo nakon kontrovernznog performansa grupe Pussy Riot, koja je protestovala protiv Vladimira Putina u moskovskoj katedrali 2013. – piše Independent.

Aktivisti koji se bore za ljudska prava kritikovali su zakon, za koji tvrde kako vodi do nepotrebnih restrikcija civilnih sloboda. Ruska vlada tvrdi kako anti-blasfemijski zakoni štite vjerske manjine te spriječavaju religijske konflikte.

Prema Krasnovu, optužbe se odnose na onlajn razmjenu informacija iz 2014. godine, u kojoj je on raspravljao o religiji. Tvrdi da je napisao:

“Ako kažem da je kolekciju jevrejskih bajki naslovljena Biblija totalno sranje, onda je tako. Ako se mene pita, Bog ne postoji”.

Vjeruje se kako je druga osoba koja je učestvovala u onlajn diskusiji prijavila Krasnova zbog bogohulenja i “vrijeđanja osjećaja ortodoksnih vjernika”.

Krasnov je navodno proveo i mjesec dana na odjelu psihijatrije, kako bi se provjerilo je li mentalno sposoban za suđenje. Na sudu se pojavio u srijedu, a bude li osuđen, mogao bi provesti do godine dana u zatvoru.

Njegov advokat za AFP je kazao kako je Krasnov jednostavno ateista te da je jednako kritičan bio i prema Halloweenu i jevrejskim praznicima.

(Index.hr)