Vijesti 07.10.2015.

Rusi: Mi udaramo samo po teroristima, SAD vrlo često ne

ČITANJE: 2 minute
rusija-sirija
Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov odbacio je tvrdnje SAD da rusko vazduhoplovstvo gađa po ciljevima koji ne pripadaju Islamskoj državi.

On je naglasio da postoji osnov za uvjerenje da avijacija SAD i drugih zemalja “ni blizu uvijek, već vrlo često, ne udaraju po terorističkim ciljevima”.

“To je netačno. Udaramo samo po teroristima. To su neosnovane tvrdnje. Mi uvijek konkretno kažemo gdje, kada i čime udaramo. A američki političari, kao u datom slučaju, svoje izjave ničim ne potvrđuju”, kazao je Konašenkov, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, američke i vazduhoplovne snage drugih zemalja već godinu dana nanose udare, a Moskva “ima osnov da vjeruje da oni ni približno uvijek, tačnije, vrlo često, ne udaraju po terorističkim ciljevima”, prenio je TASS.

Konašenkov je, navodi ruska agencija, komentarisao i izjavu američkog sekretara odbrane Eštona Kartera o ruskim udarima u Siriji.

“Šef Pentagona je ponovo rekao da ruske Vazdušno-kosmičke snage nastavljaju da nanose udare po ciljevima koji ne pripadaju ID. Moramo da kažemo da to nije tako. Udaramo samo po teroristima”, kazao je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane.

Prema njegovim riječima, američki političari ne mogu da potvrde svoje izjave jer su netačne.

Karter je na pres konferenciji u Rimu rekao da je “Rusija izabrala pogrešnu strategiju“ i nastavlja da “nanosi udare po ciljevima koji nisu vezani za ID”, što Vašington smatra “tragičnom greškom”.

BBC prenosi da je američki ministar odbrane u Rimu rekao da SAD ne planiraju da koordinišu svoja vojna dejstva u Siriji sa Rusijom, ali da će vojni eksperti obje strane razgovarati o tehničkim pitanjima operacije u Siriji, koja se odnose, na primjer, na bezbjednost pilota.

(Tanjug)