Magazin 22.01.2016.

Rusi najavljuju svoje Zlatne globuse

ČITANJE: 1 minuta
levijatan
Rusija je najavila da će ustanoviti nagradu koju će, po uzoru na američke Zlatne globuse, dodjeljivati predstavnici štampe.

Nova nagrada, čiji je cilj da pospješi značaj ruske kinematografije i filmske kritike, biće dodjeljena na ceremoniji po ugledu na Kanski festival.

Prema pisanju Holivud riportera, svečanost prve dodjele biće održana već u martu ove godine, koja je prograšena “godinom ruskog filma”.

I dok o Zlatnim globusima odlučuje Udruženje stranih novinara u Holivudu, laureate nove ruske filmske nagrade biraće žiri sastavljen isključivo od predstavnika domaće štampe.

– Ruski novinari imaju važnu ulogu u popularizaciji savremenog domaćeg filma, a njihovo kritičko mišljenje doprinosi poboljšanju kvaliteta i kompetitivnosti domaće kinematografije- izjavio je Oleg Ivanov, jedan od zvaničnika Udruženja ruskih filmskih radnika.

Najava nove nagrade uslijedila je nakon što su ruski filmski poslenici tražili da se ustanovi priznanje koje će biti alternativa Oskarima i filmski festival koji bi se održavao u isto vrijeme i po modelu filmske smotre u Kanu.

Da Rusija planira da domaćoj kinematografiji povrati nekadašnji sjaj, svjedoči i investicija od preko 400 miliona dolara koja je prošle godine odobrena najvećem ruskom filmskom studiju Mosfilm.

Ruska drama “Levijatan” je prošle godine osvojila Zlatni globus za najbolji strani film, a bila je nominovana i za Oskara.

(NN)