Vijesti 25.11.2015.

Rusi ne vjeruju nebu Crne Gore

ČITANJE: 1 minuta
aerodrom
Crnogorsko nebo našlo se na ruskoj crnoj listi, zajedno sa još 47 dežava!

Ovu informaciju u svijet je pustila Agencija za vazdušni transport “Rosavijacija” nabrajajući u tom “setu” još 47 država u kojima postoji potencijalna opasnost po bezbjednost ruskih civilnih vazduhoplova.

Sve ovo dešava se uoči odluke Ministarskog savjeta NATO o pozivu Crne Gore u članstvo u tu vojnu alijansu 1. ili 2. decembra. Ruske avio-kompanije upozorene su da prilikom letova za bilo koju od zemalja sa pomenute liste povećaju mjere bezbjednosti.

 Godinama nebo tokom ljetnje sezone “šaraju” brojni ruski redovni i čarter prevoznici, a ostalim mjesecima saobraćaj između Moskve, Tivta i Podgorice obavljaju ruski “Aeroflot” i “Globus erlanz”.

 

Politički analitičar, prof. dr Srđan Vukadinović ocjenjuje da je Crna Gora bez potrebe ušla u bezbjednosne rizike koji joj nisu potrebni.

– Između NATO i Rusije, državno rukovodstvo je izabralo ulazak u Sjevernoatlanski savez. Poznato je da su crnogorski čelnici izloženi žestokom pritisku američke diplomatije da uđu pod NATO “kišobran” koji je šupalj kao švajcarski sir! Vidjeli smo koliko je Francuska, kao jedna od vodećih članica tog vojnog saveza, bezbjednosno sigurna i jaka u ovim posljednjim terorističkim akcijama u Parizu – kaže za “Novosti” profesor Vukadinović.

Da li će se i koliko sve ovo ekonomski negativno odraziti na Crnu Goru, naš sagovornik odgovara da će se tek osjetiti.

– Vidjećemo. Novac ne poznaje boje ni nacionalne, ni geografske. Rusija pravi svoje tržište, dok crnogorsko rukovodstvo uporno vuče pogrešne poteze pristupom u nesigurni NATO. Ukoliko dobije poziv, Crna Gora će na svoja pleća poneti ogroman rizik – smatra Vukadinović.

(Večernje novosti)