Svijet 16.10.2022.

RUSI: Odbili smo Ukrajince i nanijeli im teške gubitke u tri regije

ČITANJE: 1 minuta

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo da su ruske vojne snage odbile napredovanje ukrajinskih trupa u regijama Donjecku, Hersonu i Mikolajivu te su neprijatelju, kako piše u saopštenju, nanijele znatne gubitke, a u  Belgorodu su odjekivale eksplozije.

Izvještaje s fronta nije bilo moguće odmah provjeriti. Rusija je objavila i da nastavlja sa zračnim napadima na vojne i energetske ciljeve u Ukrajini, koristeći pritom dalekometno precizno navođeno oružje, prenosi Index.hr.

Novi bombaški napadi izvedeni su u nedjelju na rusku regiju Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, pri čemu su ranjene najmanje četiri osobe, rekao je njezin guverner Vjačeslav Gladkov, dodavši da je u zadnja dva dana bilo više takvih napada. Na Telegramu je Gladkov napisao da su u bombardovanju Belgoroda, glavnoga grada istoimene regije, ozlijeđena tri člana iste porodice. Dvije ranjene osobe, koje su pogodili geleri, prevezene su u bolnicu.

Ruski istražni odbor u saopštenju je napisao da se u nedjelju u ovome gradu od 330.000 stanovnika čulo “gotovo 16 eksplozija”. Na početku napada na Ukrajinu ovaj je grad rijetko bio meta ruskih granatiranja.

(Z.M)