Svijet 24.12.2022.

Rusi se spremaju za višegodišnju mobilizaciju

ČITANJE: 1 minuta

Iako se gotovo svakodnevno mogu čuti informacije ruskih zvaničnika kako država ne planira dugoročno provoditi mobilizaciju, djelovanje u praksi u potpunosti je oprečno najavama.

Prema pisanju The Moscow Timesa, Ministarstvo odbrane će od 1. januara imati pristup jedinstvenom registru podataka o stanovništvu koji objedinjuje sve podatke o Rusima koji su dostupni državi.

“Registar koji je kreiran 2020. godine i na koji su već povezani Ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalna porezna služba te Ministarstvo rada, osim osnovnih podataka sadrži finansijske podatke, podatke fonda PIO, zdravstvenog osiguranje te službi za zapošljavanje”, navodi list, prenosi Klix.ba

Osim toga, registar uključuje i podatke o pasošima, informacije o obrazovanju i kvalifikacijama uključujući i brojeve diploma, kompletan spisak podataka iz sistema javnih i matičnih službi. Registar se bavi i bračnim stanjem Rusa pa će tako vojni zvaničnici imati i informacije koliko je potencijalnih kandidata za mobilizaciju vjenčano, ali i razvedeno.

“Ovi planovi svjedoče o pripremama za novi val mobilizacije. Prvi talas mobilizacije najavljen je nakon slične odluke da se poveća broj vojnika sa 1,01 na 1,15 miliona ljudi”, rekao je direktor organizacije za ljudska prava Sergej Krivenko.

Takođe, on je naglasio kako mobilizacija može početi već u januaru.

“Do ljeta će biti potrebna popuna, Ministarstvu odbrane će biti potrebni novi vojnici. Za njihovu pripremu biće potrebno tri do četiri mjeseca”, objasnio je Krivenko.

(Z.M)

Oznake: Mobilizacija, Rusija