Magazin 08.12.2015.

Rusi slave svoje književnike: 60 sati čitanja Tolstojevog djela bez prestanka

ČITANJE: 1 minuta
Rat i mir
Više 1.000 ljudi među kojima poznate ruske ličnosti danas je počelo da se smjenjuje u javnom čitanju romana “Rat i mir” Lava Tolstoja na internetu, radiju i televiziji tokom 60 sati.
Oko 1.300 glumaca, političara i sportista, ali i građana počelo je u 10.00 po ruskom vremenu čitanje četiri toma remek djela ruske književnosti.

Čitanje će uživo moći da se prati na nekoliko ruskih televizija i radio stanica kao i na sajtu voinaimir.com. Javno čitanje djela organizovano je u okviru “Godine književnosti” u Rusiji i odvija se u ruskim pozorištima, muzejima, bioskopskim salama i drugim mjestima koje je Tolstoj pomenuo u svom romanu.

-Tolstoj drži našu zemlju na okupu- rekla je praunuka književnika Fekla Tolstoja koja je incirala javno čitanje “Rata i mira”.

Djelo će se čitati u Moksvi, Sankt Peterburgu, Kazanu, Jekaterinburgu, Omsku, Groznom, i drugim mestima, javila je agencija Ria novosti i dodala da će čitanje biti organizovano i u Parizu, Beču, Pekingu i Vašingtonu.

U djelu, čuvenom po obimnosti, Tolstoj je opisao rusko društvo tokom Napoleonove ere.

“Rat i mir” je jedno od dva najvažnija remek djela ruskog književnika i smatra se jednim od najboljih romana u svjetskoj književnosti.

(Kurir)