Svijet 26.10.2022.

“Rusi tačno znaju šta treba da gađaju, ako ne uspiju iz prve, vrate se sutra”

ČITANJE: 3 minute

Dvije sedmice ruskih neprekidnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu stvorilo je mišljenje među ukrajinskim i zapadnim zvaničnicima da ruskim napadom na ključnu infrastrukturu upravljaju stručnjaci za energetske mreže.

Naime, čini se da ruska vojska zna tačno gdje treba gađati za nanošenje najveće moguće štete ukrajinskom sistemu za snabdijevanje električnom energijom. Glavni cilj nisu dobro štićeni pogoni za proizvodnju električne energije, već tačke na mreži ključne za njeno funkcionisanje i normalno odvijanje osnovnih usluga, piše Washington Post, prenosi Jutarnji.

Američki dnevnik razgovarao je sa stručnjacima koji su potvrdili da je oštećena ili uništena najmanje trećina transmisijskih tačaka koje će biti teško nadomjestiti. A temperature u Ukrajini zimi rijetko su iznad nule.

Mnogi ukrajinski gradovi griju se kombinacijom struje i gasa pa se očekuje jedna od najtežih zima u istoriji zemlje.

“Svi dronovi koje koriste, rakete i sve ostalo, sve se koristi za gađanje energetske infrastrukture. Ako jedan dan ne uspiju, vrate se sutra. A izgleda da imaju nekakve smjernice stručnjaka”, izjavio je za Washington Post ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Za razliku od pješačkih napada, koji su često bili haotični, u ovim akcijama ruska vojska pokazuje se izuzetno lukavom. “Cilj je stvoriti najveće moguće prepreke za brz popravak mreže. Svaki dan s novim granatiranjem problem postaje sve veći”, objasnio je Galuščenko. Drugi cilj operacije očigledno je onesposobiti kapacitet za podršku ukrajinskim vojnicima na fronti.

Kada su ranije energetska postrojenja i kanali distribucije bili pod napadom, ukrajinski  energetski zvaničnici su uspijevali da preusmjere struju koristeći gustu mrežu još iz sovjetskog doba. Međutim, zvaničnici kažu da to sada postaje sve teže. Uostalom popravak infrastrukture je besmislen ako Rusija stalno iznova može izvoditi napade, a smanjuju se i zalihe potrebne za popravak. Problem je što većina podstanica i transformatora mora biti iznad zemlje, a oko nje ne smije biti barijera, što ih čini lakim metama, piše Washington Post. Njihova zamjena često traje mjesecima. Cilj je, slažu se sagovornici, posijati paniku među građanima.

Zasad se struja vraća u devedeset posto Ukrajine u roku od jednog dana od dana napada, ali to postaje sve teže. Zato vlasti provode planska isključenja struje u Kijevu i drugim gradovima. Više ne voze električni tramvaji, od građana se traži da ne koriste uređaje koji troše puno struje. “Po mom mišljenju, oni ne mogu izazvati zamračenja u cijeloj zemlji. Ali će stvoriti situaciju u kojoj imamo duža razdoblja bez struje u gradovima”, rekla je Olena Pavlenko, predsjednica DiXi grupe, konsultantske kompanije iz Kijeva.

Do prije dvije sedmice Ukrajina je čak izvozila svoje viškove. “Glavni cilj je stvoriti situaciju u kojoj ukrajinski sistem više ne može raditi kao cjelina”, smatra Oleksandr Harčenko, direktor think tanka Centar za energetska istraživanja, sa sjedištem u Kijevu. “Žele zemlju rascijepiti na dva dijela. Jasno je vidljiv taj plan”, smatra Harčenko.

Građani sa zebnjom razmišljaju o zimi. Mnogi koji su se vratili na istok zemlje iz inostranstva i sa zapada Ukrajine, već razmišljaju o novom egzodusu. Drugdje se pripremaju. Jedan nedavni novinski članak savjetovao je građanima da u liftove stambenih zgrada stave vrećice za slučaj vanredne situacije. U jednoj zgradi to su već uradili. Stavili su vrećicu sa svjetiljkom, vodom, keksom, dvije pelene za odrasle i tabletama za smirenje. Na vrećici je natpis: “Molim, koristite samo ako morate i potom nadomjestite sadržaj”.

Oznake: Rusija, Ukrajina