Svijet 29.01.2023.

Rusi tvrde da imaju robote koji mogu uništiti američke i njemačke tenkove, šalju ih u Ukrajinu

ČITANJE: 1 minuta

Četiri udarna robotizovana oklopna vozila “Marker” su spremni i pripremaju se za slanje u Donbas, napisao je na Telegramu bivši direktor Roskosmosa i rukovodilac naučno-tehničkog centra “Carski vukovi” Dmitrij Rogozin.

“Izvršni direktor kompanije iz Magnitogorska Androidna tehnika Evgenije Dudorov je saopštio da je počeo utovar četiri robota Marker bez posade koji će zatim biti poslati u Donbas”, istakao je Rogozin.

On je ranije za Sputnjik izjavio da će u februaru u ratnu zonu stići četiri robota Marker koji će biti u obavještajnoj varijanti i udarnoj verziji. Roboti će učestvovati u borbama nakon testiranja na poligonu.

On je naveo da ovaj robot može automatski uništavati tenkove Abrams i Leopard i druge mašine pomoću elektronskog kataloga u kontrolnom sistemu sa slikama neprijateljske tehnike. Robot Marker je proizvela kompanija Androidna tehnika zajedno sa Fondom perspektivnih istraživanja.

Robotski kompleks je težak oko tri tone i ima napredne vještine autonomnog kretanja, a objekte prepoznaje pomoću tehnologija vještačke inteligencije. Autonomija platforme je obezbjeđena modularnim multispektralnim sistemom, u kome se podaci obrađuju pomoću algoritama neuronske mreže, prenio je Sputnjik news.

Podsjetimo da su Nijemci odobrili slanje tenkova Leopard, a Amerikanci tenkova Abrams Ukrajini, kako bi ovoj zemlji pomogli da se odbrane od ruske agresije koja traje skoro godinu dana.