Svijet 24.05.2022.

Rusi zauzeli grad Svetlodarsk, Ukrajinci tvrde da je otkriveno 200 tijela u Marijupolju

ČITANJE: 2 minute

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad gradom Svetlodarskom u regionu Donjecka, tvrde ukrajinski zvaničnici.

Šef Svetlodarske vojne uprave Sergej Goško je rekao da je ruska vojska ušla u grad rano jutros.

“Trenutno kače svoj dronjak na upravnu zgradu”, rekao je Goško, misleći na rusku zastavu, prenosi BBC.

Guverner Luganska: Prekasno je za evakuaciju civila

Guverner Luganska Sergej Hajdaj, izjavio je da je prekasno za evakuaciju hiljade civila iz opkoljenog Severodonjecka, jer ruska vojska neprestano napada delove pokrajine koji su još uvek pod ukrajinskom kontolom.

Rusija priprema ukidanje starosne granice za pristupanje vojsci

Rusija priprema ukidanje starosne granice za zaključivanje ugovora sa vojskom, proizilazi iz dnevnog reda sednice ruske Dume, donjeg doma ruskog paralmenta, od srede.

Šojgu: NATO je pretvorio Ukrajinu u neprijatelja Rusije

“NATO je Ukrajinu pretvorio u državu koja je neprijatelj Rusije i učinio je instrumentom pritiska na Rusku Federaciju”, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Fon der Lajen: Ukrajina mora da dobije rat

Predsednica EK Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Kijev mora da dobije rat protiv Moskve, da napravi od ruskog napada na Ukrajinu strateški neuspeh ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu okuplja se više od 2.000 političkih i biznis lidera, kao i brojnih eksperata, a Fon der Lajen je istakla da “moskovski pravilnik kao da dolazi iz drugog veka”, preneo je Rojters.

Kuleba: Bitka za Donbas je najveća od Drugog svetskog rata

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba, rekao je da je bitka za Donbas najveća u novijoj istoriji.

“Ruska ofanziva u Donbasu je nemilosrdna bitka, najveća koja se dogodila na evropskom tlu od Drugog svetskog rata. Pozivam partnere da ubrzaju isporuke oružja i municije, posebno MLRS, artiljerije velikog dometa, oklopnih vozila”, napisao je Kuleba na Tviteru.

Ukrajinci tvrde: Otkriveno 200 tela u podrumu srušene zgrade u Marijupolju

Radnici su pronašli 200 tela u fazi raspadanja u podrumu stambene zgrade koja se srušila u Marijupolju, rekao je ukrajinski zvaničnik, prenosi Dojče vele.

Petro Andrjuščenko, savetnik gradonačelnika Marijupolja, rekao je da su tela otkrivena, jer je miris počeo da se širi okolo.

Oznake: Ukrajina