Svijet 11.10.2022.

RUSIJA BOMBARDUJE ŠIROM UKRAJINE: Kijev sugeriše građanima da štede struju i vodu

ČITANJE: 2 minute

Ruske snage bombardovale su u utorak Ukrajinu projektilima i koristile su naoružane bespilotne letelice kao i u ponedeljak, kada je poginulo 19 ljudi u napadima koje je Visoki komesarijat UN za ljudska prava (OHCHR) nazvao “potencijalnim ratnim zločinom”.

Dok nema ni nagoveštaja mirovnih pregovora, upozorenja na napad iz vazduha čula su se i u utorak širom Ukrajine, dok su zvaničnici savetovali stanovnike da štede struju i prave zalihe vode.

U glavnom gradu i u još 12 oblasti juče je nestalo struje, čime i relativne smirenosti koja se bila vratila u Kijev i mnoge druge gradove koji su od proleća daleko od ratnog fronta.

Lideri Grupe 7 najrazvijenijih ekonomija osudili su bombardovanje i rekli da će „čvrsto biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno“.

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, pozvao je lidere G-7 tokom virtuelnog sastanka da udare oštrijim sankcijama na energetski sektor Rusije i rekao: „Ne može biti dijaloga sa ovim liderom Rusije, koji nema budućnost. Sada jedna osoba blokira mir – ta osoba je u Moskvi“.

Rusija je pokrenula široko rasprostranjene napade u znak osvete zbog eksplozije koja je oštetila most koji je povezuje s ukrajinskim poluostrvom Krimom, koje je Moskva anektirala 2014. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da su ukrajinske specijalne službe organizovale subotnji napad na Kerčki most, ali Kijev to nije potvrdio.

Danas su bombardovani energetska infrastruktura i civilna područja, kao i juče.

Jedna osoba je poginula kada je 12 projektila palo na javne objekte u južnom gradu Zaporožju, izazvavši veliki požar, saopštila je Državna služba za vanredne situacije.

Projektili su pogodili školu, stambene zgrade i medicinske ustanove. Energetski objekti u zapadnim regionima Lavov i Vinica takodje su pogođeni.

Iako su zvaničnici rekli da su ukrajinske snage oborile rusku raketu pre no što je stigla do Kijeva, region glavnog grada je bio bez struje zbog napada prethodnog dana, prenosi N1.

Oznake: Ukrajina