Vijesti 01.12.2015.

Rusija i Kina prave zajedničku novinsku agenciju

ČITANJE: 1 minuta
novine
Rusija i Kina osnivaju zajedničku novinsku agenciju koja će raditi u obe zemlje, kao i debatni klub privremeno nazvan Amur dijalog, prenosi “Raša tudej”.

– Osnivanje zajedničke novinske agencije predloženo je na rusko-kineskom forumu koji se održava u Pekingu. Takođe, postoji inicijativa za uspostavljanje ekspertskog panela za stalni dijalog zemalja pacifičkog regiona”-rekao je šef Odbora za medije ruske Državne dume Jurij Šuvalov za dnevnik Izvestija.

Šuvalov je rekao da će oba projekta biti realizovana 2016. godine koja je proglašena godinom ruskih i kineskih medija. On je ocijenio da su ruski i kineski mediji “u fazi rasta kvaliteta” i da će novi zajednički projekti doprinjeti uzajamnom povjerenju, adekvatnoj procjeni događaja širom svijeta i preciznom razumijevanju stavova dvije zemlje po raznim pitanjima, prenosi RT.com.

– To se odnosi na čitav spektar pitanja međunarodne politike, ekonomskog razvoja Evroazijskog kontinenta i spajanja Evroazijske ekonomske unije i ekonomskog regiona ‘Put svile’ jer su ta dva projekta razvijena u dvije zemlje, ali rade u sinergiji- dodao je Šuvalov.

Evroazijska ekonomska unija pokrenuta je 2015. kao carinska unija Rusije, Kazahstana i Belorusije. Kasnije su joj se priključile Jermenija i Kirigstan, a veći broj zemalja pokazao je interes za uspostavljanje zone slobodne trgovine sa EEU.

Novi “Put svile” je projekat Kine čiji je cilj da se uspostavi ekonomski koridor sa Rusijom i Mongolijom.

U maju su ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping potpisali sporazum o saradnji u povezivanju razvoja Evroazijske ekonomske unije sa ekonomskim projektom “Puta svile”, uz niz drugih sporazuma iz oblasti energetike, trgovine i finansija.

(B92)