Svijet 20.04.2022.

Rusija lansirala interkontinentalnu balističku raketu

ČITANJE: 1 minuta

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je uspješno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat na kozmodromu Plesetsk.

“Zadaci lansiranja su u potpunosti obavljeni. Dizajnerske karakteristike potvrđene su u svim fazama njegovog leta. Trenažne bojeve glave stigle su u određeno područje na poligon Kura na poluotoku Kamčatka”, napominje agencija.

Iz ruskog Ministarstva odbrane pojasnili su da je ovo prvo lansiranje u državnom programu testiranja te da je ono omogućilo da se potvrdi ispravnost dizajna i tehničkih karakteristika rakete.

Kako se očekuje, nakon testiranja, Sarmat će ući u službu raketnih snaga strateškog karaktera, prenosi RIA.

Sarmat je strateški raketni sistem na tekuće gorivo, a težina jedne takve rakete prelazi 200 tona.

Putin o lansiranoj raketi: Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo

Putin je lansiranje ocijenio uspješnim i nahvalio je novu raketu.

“Ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposoban je nadvladati sva moderna sredstva proturaketne odbrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo”, rekao je Putin.

“Ovo uistinu jedinstveno oružje ojačat će borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano garantovati sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i dati za razmišljanje onima koji u žaru bjesomučne agresivne retorike pokušavaju ugroziti našu zemlju.”

Sarmat je nova teška interkontinentalna balistička raketa, a očekuje se da će Rusija svaku opremiti s deset ili više bojevih glava, prema američkoj Kongresnoj službi za istraživanje.

Projektil se godinama razvijao i njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se odvilo u vrijeme ekstremne geopolitičke napetosti zbog ruskog rata u Ukrajini.

(N.S)