Svijet 29.11.2021.

Rusija lansirala još jednu hipersoničnu raketu

ČITANJE: 2 minute

Ruska vojska danas je uspješno ispitala još jednu hipersoničnu krstareću raketu Cirkon u prilikama utrke u takvoj vrsti oružja, koje Moskva ocjenjuje nepobjedivim.

Vijest dolazi pošto je nedavno u američkim medijima objavljena informacija o tome da je Kina ljetos ispitala hipersoničnu raketu koja i sama može ispaliti projektil, što je tehnologija kojom još ne raspolažu ni Sjedinjene Države ni Rusija, piše Hina.

Meta je bila udaljena više od 400 kilometara

Ruska vojska je pak u saopštenju navela da je raketu Cirkon ispalila s fregate Admiral Gorškov na metu u vodama Bijelog mora, na Arktiku. Lansiranje je ocijenjeno uspješnim jer je meta, udaljena više od 400 kilometara, pogođena. Na videosnimci koju je objavilo ministarstvo obrane vidi se svjetlosni bljesak i raketa koja leti i iza sebe ostavlja dimni trag usred noći.

Cirkon je prvi put službeno lansiran u listopadu 2020., što je predsjednik Vladimir Putin nazvao velikim događajem. Nakon toga bilo je i drugih ispitivanja, napose s fregate Admiral Gorškov i uronjene podmornice. Zadnje takvo pokusno lansiranje dogodilo se 18. novembra.

Rusi žele oružje koje se može koristiti u svemiru

U prilikama napetosti sa zapadnim zemljama, posebno s SAD-om, Rusija je ovih godina zaredala s objavama o razvoju novog oružja koje je Putin ocijenio nepobjedivim, poput Cirkona.

Potonji, maksimalnog dometa oko 1000 kilometara, trebao bi biti sastavni dio opreme površinskih brodova i podmornica ruske flote. Prve hipersonične rakete nove generacije Avangard, koje mogu postići brzinu mach 27 te mijenjati smjer i visinu, uvedene su u službu u ruskoj vojsci u prosincu 2019. godine.

Rusija želi razviti i oružje koje se može koristiti u svemiru. Tako je nedavno priznala da je uništila stari sovjetski satelit u orbiti, što je razbjesnilo Zapad koji ju je optužio da je ugrozila Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) prouzročivši veliku količinu otpada.

(E.M)