Svijet 17.01.2023.

Rusija najavila “ogromne promjene” u vojsci

ČITANJE: 1 minuta

Velike reforme sastava i uprave ruskih oružanih snaga dogodiće se u sljedeće tri godine, najavilo je rusko ministarstvo odbrane. Tvrde da će promjene povećati broj vojnog osoblja na 1,5 miliona.

“Samo jačanjem ključnih strukturnih sastavnica Oružanih snaga moguće je garantovati vojnu sigurnost države i zaštititi nove subjekte i kritične objekte Ruske Federacije”, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu. Institut za proučavanje rata ranije je objavio da se Moskva vjerovatno priprema da pokuša prekinuti ukrajinski “niz operativnih uspjeha i ponovno preuzme inicijativu”.

Šojgu je danas posjetio trupe uključene u rat u Ukrajini. “Sergej Šojgu zahvalio je vojnicima koji hrabro izvršavaju zadaće u zoni posebnih vojnih operacija i uručio im državna priznanja za požrtvovnost i junaštvo”, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Index.

Rečeno je da je posjetio štab bataljona Vostok, koji djeluje u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas. Šojguovo putovanje uslijedilo je nakon prošlosedmičnog potresa u ruskom vojnom vodstvu, u kojem je načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov imenovan komandantom rata u Ukrajini.

Oznake: Rusija, Ukrajina, vojska