Vijesti 02.12.2015.

Rusija obustavlja projekte s Crnom Gorom!

ČITANJE: 2 minute

nato-rusija

Rusija će obustaviti zajedničke projekte sa Crnom Gorom ako ta zemlja uđe u NATO, izjavio je danas predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost gornjeg doma ruskog parlamenta Viktor Ozerov.

Ozerov je rekao da projekti, koji će biti obustavljeni, uključuju one na vojnom planu, javila je agencija RIA Novosti, a prenosi Rojers.

Crna Gora je jutros pozvana da se pridruži NATO i postane 29. članica Alijanse, nakon što su se šefovi diplomatija zemalja članica usaglasili o pozivu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, otvarajući sastanak šefova diplomatija država članica u sjedištu NATO u Briselu, izjavio da politika otvorenih vrata Alijanse ima za cilj širenje stabilnosti, bezbjednosti i demokratskih vrijednosti i čestitao Crnoj Gori, što je ispraćeno snažnim aplauzom.

Nakon toga zvanično je crnogorskim ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija i odbrane Igoru Lukšić i Milici Pejanović Đurišić zvanično saopštio da je Crna Gora pozvana u NATO.

“Danas otvaramo novo poglavlje. Mislim da smo zaslužili poziv. Ovo je sjajna vijest za ostale zemlje Balkana. Nastavićemo sa reformama u istom intenzitetom kao do sada”, rekao je Lukšić.

U Crnoj Gori se smatra da je dobijanje pozivnice potvrda da je ta država demokratska, stabilna, sigurna, dobro razvijena, da dijeli iste vrijednosti kao i najnaprednije zemlje svijeta i da ima standardno pravno okruženje baš kako treba.

Ulaskom u NATO Crna Gora će, očekuje se, steći bezbjednije i sigurnije tržište za strana ulaganja i smanjiće rizike kada do investicije dođe.
Keri: Odluka nije uperena protiv Rusije

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas u Briselu da je NATO odbrambeni savez i odluka da pozove Crnu Goru i proširi se na Balkanu nije usmjerena na Rusiju ili bilo koje druge
zemlje.

Kako je javio Rojters, a prenose Vijesti, Keri je rekao da poziv Crnoj Gori “nije pao iz vedra neba”.

“To je ono što se čeka već godinama. Države same biraju put da li će se priključiti NATO. Alijansa nije prijetnja nikome”, rekao je Keri.

“To je odbrambeni savez koji jednostavno treba da obezbjedi sigurnost”, rekao je Keri na konferenciji za novinare. “To nije fokusirano na Rusiju ili bilo koga drugog”, rekao je Keri.

(Mondo.rs)