Svijet 17.03.2023.

Rusija odala počast pilotima koji su oborili američki dron iznad Crnog mora

ČITANJE: 1 minuta

Državna ruska novinska agencija RIA javlja da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dodijelio državna priznanja pilotima aviona Su-27 koji se srušio na američki dron iznad Crnog mora. Nagradu su dobili jer su “spriječili kršenje granica u zoni specijalne operacije”.

Podsjetimo, američka vojska je u utorak saopštila da je ruski borbeni avion udario u propeler špijunskog drona, koji se potom srušio u Crno more. Rusija je tvrdila da to nije tačno i da se letjelica srušila zbog “oštrog manevrisanja”. U međuvremenu, Rusija je navodno stigla na mjesto oborenog američkog drona, prenosi CNN o svojevrsnoj trci između ruskih i američkih snaga ko će prvi stići do bespilotne letjelice.

Jedan od američkih vojnih šefova Majki Mili kaže da će dron biti teško vratiti. “Vjerovatno je potonuo na veliku dubinu tako da bi bilo kakva operacija oporavka sa tehničkog stanovišta bila veoma teška”, rekao je Mili.

 SAD: Izbrisali smo podatke iz letjelice

Ukoliko američki dron izvade Rusi, američke vlasti su preduzele mjere da ih spriječe da izvuku korisne informacije, rekao je juče portparol Bijele kuće. Kasnije su SAD to učinile konkretnijom objavom da su izbrisale osjetljive podatke iz drona.

Stejt department je u utorak pozvao ruskog ambasadora Anatolija Antonova da izrazi zabrinutost SAD zbog incidenta, prvog te vrste od početka rata u Ukrajini prije više od godinu dana. Kremlj je juče saopštio da su poslije tog incidenta odnosi sa SAD u “žalosnom stanju” i na najnižoj tački, prenosi Indeks.

Oznake: dron, Rusija, SAD