Svijet 09.10.2022.

Rusija pojačala mjere sigurnosti na krimskom mostu nakon eksplozije

ČITANJE: 1 minuta

Rusija je pojačala mjere sigurnosti na svom jedinom mostu prema Krimu nakon što je velika eksplozija uništila njegove dijelove u subotu.

Predsjednik Vladimir Putin sada je naredio Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB) da nadzire ključnu vezu s okupiranim poluostrvom.

Most je također ključni simbol ruske aneksije Krima od Ukrajine 2014. U eksploziji su poginule tri osobe, rekli su ruski istražitelji. Dužnosnici su rekli da će radovi na popravku oštećenih dijelova započeti odmah.

Zamjenik ruskog premijera naredio je da se uništeni dijelovi mosta odmah sruše i rekao da će ronioci u nedjelju ujutro početi istraživati štetu ispod vodene linije, javljaju ruske novinske agencije, prenosi BBC.

Proglašen od ruskih medija “građevinom stoljeća”, most je bio ključan za Rusiju za kretanje vojne opreme, municije i trupa u južnu Ukrajinu.

Ali nove satelitske slike objavljene u subotu pokazuju dim i vatru u blizini srušenih područja mosta dugog 19 kilometara, koji je otvoren uz veliku pompu četiri godine nakon što je Moskva anektirala Krim.

Budući da igra stratešku ulogu u ratu, ukrajinske vlasti su rekle da je to legitimna meta, jer obećavaju da će ponovno zauzeti poluostrvo.

Ukrajinski dužnosnici reagovali su slabo prikrivenim odobravanjem eksplozije – ali nisu naznačili da njihove snage stoje iza napada.

Predsjednik Volodimir Zelenski spomenuo je napad u svom noćnom obraćanju u subotu, rekavši: “Danas nije bio loš dan i uglavnom je sunčano na teritoriji naše države.”

Nažalost, dodao je, “na Krimu je bilo oblačno, iako je bilo i toplo”.

(A.M.)