Politika 11.12.2015.

Rusija pomaže Asadove protivnike bliske SAD

ČITANJE: 2 minute
Putin

Ruski predjsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija obezbjedila podršku iz vazduha, oružje i snabdjevanje vodećoj opozicionoj grupi koju podržava Zapad u Siriji i pozvao na bližu saradnju s međunarodnom koalicijom koju predvode SAD

Agencija Asošijejted pres ocjenjuje da Putinova izjava ilustruje želju Moskve da suzi razlike koje ima u odnosu na zapad u vezi sa sirijskom krizom.

Putin je danas poručio i da će dalje modernizovati rusku vojsku i da će ruske snage u Siriji “odmah uništiti” svaku metu koja predstavlja prijetnju po njih u Siriji, što je snažno upozorenje Turskoj koja je nedavno oborila ruski avion na granici sa Sirijom. Na sastanku s najvišim ruskim odbrambenim zvaničnicima, Putin je rekao da Rusija podržava snage sirijske vlade, ali i da je obezbjedila podršku iz vazduha, oružje i snabdjevanje Slobodnoj sirijskoj vojsci, opozicionoj grupi koja se bori protiv vojske režima predsednika Bašara el Asada.

To bi, ako bi bilo potvrđeno, predstavljalo veliku promenu u politici Moskve koju je Zapad optuživao da napada umjerene pobunjenike umesto da napada proglašeni cilj – Islamsku državu. Putin i drugi ruski zvaničnici su rekli da je Rusija sarađivala sa Slobodnom sirijskom vojskom, ali su predstavnici te grupe to negirali.

Putin je danas, međutim, prvi put rekao da je Rusija dostavlja toj grupi i oružje.

– Želio bih da naglasim da je rad naših vazudušnih snaga pomogao naporima snaga vlade i Slobodne sirijske vojske. Sada njenih nekoliko jedinica sa ukupno preko 5.000 ljudi, zajedno sa regularnom vojskom sprovodi ofanzivne operacije protiv terorista u provincijama Homs, Hama, Alepo i Raka. Obezbjedili smo im vazdušnu zaštitu kao i sirijskoj vojsci, i dostavljali im oružje, municiju i zalihe – rekao je Putin.

(Kurir)