Svijet 22.01.2022.

RUSIJA PRIJETI ZAPADU: Predsjednik Ukrajine se zahvalio Bajdenu na “dosad neviđenoj” pomoći Amerike

ČITANJE: 2 minute

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij juče je u tvitu rekao da je zahvalan američkom predsjedniku Džo Bajdenu za “dosad neviđenu” diplomatsku i vojnu pomoć.

Sjedinjene Države angažovane su posljednjih sedmica u diplomatskim aktivnostima s Rusijom oko pitanja Ukrajine.

Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi, prenosi Index.hr.

Paralelno, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je razgovarao s američkim državnim sekretarom Blinkenom o ovosedmičnim razgovorima s Rusijom.

“Dobro je znati da diplomatski put kontakata s Rusijom ostaje aktivan”, napisao je Kuleba u tvitu.

Rusija je juče zaprijetila Zapadu “najozbiljnijim posljedicama” nastavi li ignorisati njenu “legitimnu zabrinutost” zbog vojnih pojačanja SAD-a i NATO-a u Ukrajini i na ruskim granicama. To stajalište preneseno je Blinkenu, koji se u petak u Ženevi sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

“Blinken je bio jasno obaviješten da će daljnje ignorisanje legitimne zabrinutosti Rusije, ponajprije zbog toga što SAD i njihovi saveznici iz NATO-a vojno koriste teritorij Ukrajine, u kontekstu razmještanja velikih snaga i sredstava Saveza u blizini naših granica, imati najozbiljnije posljedice”, poručila je Moskva.

Rusija je na tom susretu insistirala i na “uspostavi izravnog dijaloga” između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine, gdje je u ratu od 2014. poginulo više od 13.000 ljudi.

Glavni sekretar UN-a: Siguran sam da neće biti invazije, nadam se da sam u pravu

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u sinoć da je “siguran” da se vojna invazija ili upad Rusije u Ukrajinu “neće dogoditi” i izrazio je želju da se diplomatskim putem riješi trenutna kriza između Rusije i Sjedinjenih Država.

“Ne bi trebalo biti vojne intervencije”, ocijenio je glavni sekretar na konferenciji za štampu.

“Siguran sam da se to neće dogoditi” i “čvrsto se nadam da sam u pravu”, dodao je. “Mislim da je diplomatija način rješavanja problema”, istakao je Antonio Guterres, upozorivši da treba “spriječiti najgore”.

U srijedu je američki predsjednik Džo Bajden ocijenio da njegov ruski kolega Vladimir Putin, koji je nagomilao vojsku uz granicu s Ukrajinom, ne želi “rat velikih razmjera”. “Mislim da će ući” u Ukrajinu na ovaj ili na onaj način, “nešto će morati učiniti”, dodao je, bez drugih pojedinosti.

Rusija tvrdi da ne kani vojno intervenisati u Ukrajini, premda je rasporedila vojnike i oružje uz granicu te dvije zemlje.

(N.S)