Vijesti 01.09.2015.

Rusija protjeruje dolar i evro

ČITANJE: 1 minuta
dollar-euro

Rusija priprema nacrt zakona kojim se predviđa eliminacija dolara i evra iz razmjene među članicama Zajednice nezavisnih država.

To će značiti kreiranje jedinstvenog finansijskog tržišta između Rusije, Jermenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana i drugih članica bivšeg Sovjetskog Saveza.

– Ovo bi pomoglo većoj upotrebi nacionalnih valuta u inostranim trgovinskim transakcijama i u finansijskim uslugama, stvarajući preduslove za veću likvidnost na tržištima domaćih valuta – navodi se u saopštenju Kremlja.

Pomenuti nacrt zakona bi, takođe, pomogao pojednostavljenju trgovine u regionu, kao i dostizanju makroekonomske stabilnosti.

Članice Evroazijske ekonomske unije (EEU) su razgovarale o mogućnosti prelaska na nacionalne valute, a prema ugovoru potpisanom između Rusije, Bjelorusije, Jermenije i Kazahstana, obavezni prelazak na obračun u nacionalnim valutama se mora dogoditi između 2025-2030. godine.

U ovom trenutku, oko 50 odsto obrta unutar članica EEU obavlja se u dolarima i evrima, što povećava zavisnost tog bloka od država koje emituju ove valute.

Van ZND-a i EEU, Rusija i Kina takođe preduzimaju napore da ograniče dominaciju dolara, prenosi „Raša tudej“.

(Sputniknews.com)