Svijet 25.05.2023.

Rusija raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji

ČITANJE: 1 minuta

Ministri odbrane Rusije i Bjelorusije potpisali su dokument o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, objavila je ruska državna novinska agencija TASS. Moskva će zadržati kontrolu nad oružjem i svim odlukama o upotrebi, citirao je TASS ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Rusija i Bjelorusija, bliske saveznice u pogledu sukoba u Ukrajini, dogovorile su ranije ove godine da će se dio ruskog taktičkog nuklearnog arsenala rasporediti u Bjelorusiji. Odvojeno su ruski mediji izvijestili da je Šojgu rekao da Zapad vodi “neobjavljeni rat” protiv Rusije i Bjelorusije.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je 25. marta da će Rusija, na zahtjev bjeloruske strane, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u republici, kao što SAD već dugo čini na teritoriji svojih saveznika. Prema riječima šefa ruske države, 1. jula planira se dovršiti izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje na bjeloruskoj teritoriji. Moskva je već predala Minsku raketni sistem Iskander, koji može biti nosilac nuklearnog oružja, a pomogla je i u opremanju bjeloruskih aviona da mogu koristiti posebnu municiju. Bjeloruski vojnici prošli su odgovarajuću obuku u Ruskoj Federaciji”, objavio je TASS.

(Agencije)