Svijet 15.03.2021.

Rusija spustila svemirski teleskop u Bajkalsko jezero (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Ruski naučnici spustili su u subotu jedan od najvećih svjetskih podvodnih svemirskih teleskopa u Bajkalsko jezero da bi iz njegovih netaknutih dubina mogli proučavati tajne Svemira.

Podvodni neutrinski teleskop nazvan “Bajkal GVD” gradi se od 2015. godine, a krajnji mu je cilj praćenje neutrina, najmanjih od svih poznatih čestica.

Naime, stručnjaci su ustanovili da jedan zasebni neutrino ima masu koja je oko milion puta manja od mase elektrona, piše Hina.

Teleskop je spušten na dubinu između 750 i 1350 metara, oko četiri kilometra od obale jezera.

Neutrine je vrlo teško otkriti, a voda je učinkovit medij za to.

Od čega je teleskop sačinjen?

Optički moduli teleskopa proučavaće dno jezera i tražiti neutrine, jedine čestice koje zemljina kora ne zaustavlja, a teleskop je dizajniran tako da detektuje interakcije između molekula vode u ledu i subatomskih čestica.

Sastoji se od umreženih optičkih senzora koji su spušteni u pravougaone rupe u ledu, rekao je AFP-u Dmitrij Naumov iz Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja dok je stajao na zaleđenoj površini jezera.

Rusi: Ovo je najveći neutrino detektor na sjevernoj hemisferi

Ruski naučnici kažu da je njihov neutrino detektor najveći na sjevernoj hemisferi. Pojasnili su da je Bajkalsko jezero, najveće slatkovodno jezero na svijetu, idealno mjesto za istraživanje zbog svoje dubine, prenosi Hina.

“Vrlo je važna i činjenica da ovdje tokom dva, dva i pol mjeseca imamo ledeni pokrivač.”

Bajkalsko jezero duboko je 1620 metara i površine je 31.500 četvornih kilometara.

Teleskop “Bajkal” rezultat je saradnje naučnika iz Rusije, Češke, Slovačke, Njemačke i Poljske.

(N.S)