Svijet 24.10.2022.

Rusija tvrdi da je Ukrajina u finalnoj fazi izrade prljave nuklearne bombe

ČITANJE: 1 minuta

Igor Kirilov, komandant ruskih trupa za zaštitu od nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja iznio je tvrdnje da je Ukrajina u završnoj fazi izrade “prljave” nuklearne bombe.

“Prema informacijama koje imamo, dvije organizacije u Ukrajini imaju posebne instrukcije da izrade tzv. ‘prljavu bomba’. Ovaj posao je u finalnoj fazi”, rekao je Kirilov.

Takođe, Kirilov je iznio tvrdnje da Ukrajina želi napraviti provokaciju kako bi optužila Rusiju za upotrebu oružja za masovno uništenje i pokrenula snažnu anti-rusku kampanju u svijetu.

Tvrdnje dolaze nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu održao razgovore sa ministrima odbrane SAD, Francuske, Velike Britanije i Turske u kojima je iznio tvrdnje o tome da Ukrajina proizvodi prljavu nuklearnu bombu.

Zapadne zemlje i Ukrajina su odbacili ove navode kao besmislica, a Dmitro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine, razgovarao je sa direktorom Međunarodne agencije za atomske energije (IAEA) i pozvao ovu organizaciju da pošalje svoje istražitelje u postrojenja za koje Rusiaj tvrde da se koriste za izradu prljave bombe.

“Za razliku od Rusije, Ukrajina je uvijek bila i ostaje transparentna. Nemamo šta da krijemo”, napisao je Kuleba.

Prljava bomba je naziv za bombu koja koristi konvencionalni eksploziv kako bi raspršila nuklearni otpad.

(N.S)