Svijet 13.10.2022.

Rusija: Ulazak Ukrajine u NATO može dovesti do trećeg svjetskog rata

ČITANJE: 1 minuta

Pristupanje Ukrajine NATO-u može dovesti do trećeg svjetskog rata i sam NATO to shvata, rekao je zamjenik sekretara ruskog Savjeta bezbjednosti Aleksandar Venediktov u intervjuu za TASS.

Prema njegovim riječima, zahtjev Ukrajine za brzo članstvo u NATO-u je “više propagandni potez”. “Kijev je svjestan da bi takav korak značio zagarantovanu eskalaciju trećeg svjetskog rata”, rekao je Venediktov.

“Očigledno na to i računaju – stvoriti informativnu buku i još jednom skrenuti pažnju na sebe”, istakao je on.

“Ali s obzirom na to da mnogi članovi kijevskog režima nisu u dodiru sa stvarnošću, ne bi me iznenadilo da neki ljudi tamo stvarno očekuju da njihova zemlja bude primljena u NATO”, rekao je. “Takođe smo svjesni da, uprkos izjavama o neuključenosti u događaje u Ukrajini, stvarne radnje koje poduzimaju zapadnjaci pokazuju da su oni direktna strana u sukobu”, rekao je Venediktov.

Dodao je da bi pristupanje Ukrajine NATO-u značilo automatsko aktiviranje Člana 5, a koji garantuje da će se zemlje NATO-a uključiti u odbranu članice koja je u ratu. “Same članice NATO-a shvataju samoubilačku prirodu ovog koraka”, rekao je, misleći na primanje Ukrajine u NATO.

Venediktov je primijetio da su zahtjev Kijeva podržale istočne članice NATO-a. “Ali ozbiljnije sile, pa čak i sam Brisel, reagovali su na ovu inicijativu bez entuzijazma i odmah su iznijeli standardni set protivargumenata – nepoštivanje standarda bloka, postojanje teritorijalnih sporova i tako dalje”, rekao je Venediktov.

“U svakom slučaju, stavRusije ostaje nepromijenjen: pristupanje Ukrajine NATO-u ili nekim drugim savezima formiranim pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država za nas je neprihvatljivo”, zaključio je zamjenik sekretara Savjeta bezbjednost Rusije.