Vijesti 01.09.2015.

Rusija započela vojnu intervenciju u Siriji

ČITANJE: 2 minute
yak-130

Rusija je započela vojnu intervenciju u Siriji raspoređivanjem borbenih letjelica u bazi iz koje će pokrenuti napade na položaje Islamske države i pobunjenika.

Ruski piloti borbenih aviona i helikoptera počeće da stižu u Siriju u narednih nekoliko dana, objavi je portal Ynet.

Prema riječima zapadnih diplomata, ruska ekspedicija je već stigla u Siriju i smjestila se u vazdušnu bazu, koja je pod kontrolom snaga predsjednika Bašara el Asada.

Baza se, kako navode, nalazi se u okolini Damaska i služiće Rusima kao operativna baza.

U narednim nedeljama hiljade pripadnika ruskog vojnog osoblja stići će u Siriju, uključujući savjetnike, instruktore, tehničare i pilote.

U ovom trenutku nema konkretnih podataka o sastavu kontingenta, ali je Rusija ranije pregovarala o prodaji višenamenskih MiG-ova 29 i naprednih aviona za trening Yak-130, koji mogu služiti i za borbu.

Ynet piše kako nema sumnje da će ruski piloti uticati na postojeću dinamiku bliskoistočnih sukoba.

Zvanično, Rusija nema ofanzivne namjere prema Izraelu i drugim državama, a glavni cilj razmještanja letjelica je zadržavanje Asada na vlasti i borba protiv ID.

Diplomatski izvori tvrde da su Rusija i Iran nedavno donijeli stratešku odluku da će učiniti sve kako bi spriječili širenje i infiltraciju ID i drugih islamista na područja bivših sovjetskih republika s muslimanskom većinom.

Američka administracija je potpuno svjesna ruske namjere da direktno interveniše u Siriji, iako još nije zvanično reagovala.

Obama je od nedavno suzdržan u pozivima na rušenje Asadovog režima, iako SAD izvodi vazdušne napade kako bi zaštitile pobunjenike protiv kojih će se boriti ruske snage.

Iran i Rusija, uz znanje SAD, namjeravaju da osnaže sirijsku vojsku uvježbavanjem, ali i tehnikom.

Rusija od početka građanskog rata Asadu šalje brodove s oružjem, municijom i rezervnim dijelovima.

Rusi nisu jedini koji koordinišu bliskoistočnu politiku s Iranom.

Američki zvaničnici, takođe, učestvuju u intenzivnim razgovorima s Teheranom kako bi osnažili zajedničku borbu protiv ID.

Čini se da američka vlada Iran trenutno prihvata kao neophodnu silu u kampanji protiv ID u Iraku, navodi Ynet.

(B92)