Svijet 08.02.2023.

Rusija zaprijetila američkoj ambasadi u Moskvi protjerivanjem američkih diplomata

ČITANJE: 1 minuta

Rusija je zatražila od američke ambasade u Moskvi da prestane širiti ono što Kremlj smatra lažnim vijestima o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i zaprijetila je protjerivanjem američkih diplomata, izvijestila je u utorak novinska agencija TASS.

Upozorenje je uključivalo oštru poruku Lynne Tracy, novoj američkoj veleposlanici u Moskvi, objavio je TASS pozivajući se na visoki izvor ruskog ministarstva vanjskih poslova koji je rekao da je Tracy rečeno da se mora strogo pridržavati ruskog zakona kada daje bilo kakve izjave o ruskim oružanim snagama u Ukrajini.

Američki diplomati uključeni u ono što je Moskva nazvala “subverzivnim aktivnostima” biće protjerani, citirao je izvor TASS.

Portparol američkog State Departmenta potvrdio je da je američka ambasada primila diplomatsku notu od ruskog ministarstva vanjskih poslova, ali je rekao da je opšta politika ministarstva da ne komentariše diplomatsku prepisku.

Rusija je “diskreditaciju” svojih oružanih snaga proglasila zločinom za koji je predviđena kazna do pet godina zatvora, dok optužba za svjesno širenje “lažnih informacija” o vojsci nosi maksimalnu kaznu od 15 godina.

Tracy je stigla u Moskvu prošli mjesec. 24. februara obilježiće se prva godišnjica odluke predsjednika Vladimira Putina da pošalje desetke hiljada vojnika u Ukrajinu u, kako on kaže, “specijalnoj vojnoj operaciji”.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužuju Putina za pokretanje ničim izazvanog agresorskog rata u kolonijalnom stilu i odbacuju njegovu tvrdnju da je operacija osmišljena kako bi zaštitila sigurnost Rusije od proširenja NATO-a na istok.